Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część III. Ab ovo ad γάλα. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)

Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część III. Ab ovo ad γάλα. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.

Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.


Byzantina Lodziensia XXVIII
Wstęp – Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 1
1. Struktura rozważań 1
2. Apendyks humoralny 5

Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 9
1. Jajka – wiadomości ogólne 9
2. Charakterystyka dietetyczna jajek 12
3. Charakterystyka farmakologiczna jajek 17
4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych 20
5. Zastosowanie kulinarne jajek 49

Rozdział II. Mleko i produkty mleczne – Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 59
1. Kilka słów o mleku i jego przetworach – Zofia Rzeźnicka 59
2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty – Maciej Kokoszko 63
2.1. Wstęp do galaktologii 63
2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa 64
2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku- rydesa 85
2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa 94
3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 96
4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 128
5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 134
6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej – Zofia Rzeźnicka 170

Wnioski końcowe – Zofia Rzeźnicka 183
Słowniczek podstawowych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka 197
Wykaz skrótów 205
Bibliografia 207
Źródła 207
Opracowania 217
Summary 243
Indeks osób 253
Indeks nazw geograficznych i etnicznych 256

Data wydania: 2016
ISBN: 978-83-8088-478-6, 9788380884786
Wydawnictwo: WUL - Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego
Cykl: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), tom 3
Seria: Byzantina Lodziensia
Stron: 272
dodana przez: AnotherOne

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część III. Ab ovo ad γάλα. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część III. Ab ovo ad γάλα. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat

Pozostałe książki z cyklu

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Dietetyka i sztuka kulinarn...
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych au...
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha
Dietetyka i sztuka kulinarn...
Maciej Kokoszko
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w ant...
© 2007 - 2024 nakanapie.pl