Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha

Maciej Kokoszko
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.

Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie późnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych. (…) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego współpracowników (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnóstwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczyków. (…) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (…) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych.

z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM)


Byzantina Lodziensia XIX
Wstęp Maciej Kokoszko. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
R o zdz i ał I
Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis Paweł Filipczak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Uwagi wstępne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
1. Zaopatrzenie w wodę. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Rozdział II
Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso oraz produkty zwierzęce Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 53
Cele badawcze Maciej Kokoszko. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II – VII w.) Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. . . . . . . . . . . . . . 55
1. Rola roślin strączkowych (óspria) w świetle źródeł medycznych pomiędzy II a VII w. Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Soczewica Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
Bób Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 96
Łubin Zofia Rzeźnicka. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116
2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie pomiędzy II a VII w. Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka . . . . . . 127
Dzika flora jadalna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. . . . . . . . . 144
Sałata Zofia Rzeźnicka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169
Kapusta Krzysztof Jagusiak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 176
Rzodkiew Maciej Kokoszko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184
Burak Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190
Czosnek Zofia Rzeźnicka. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196
Cebula Krzysztof Jagusiak. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 203
Por Maciej Kokoszko. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208
3. Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych Zofia Rzeźnicka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 213
3.1. Zwierzęta czworonożne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226
3.2. Drób. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 305
3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego . . . . . . . . . . . . . 376
3.4. Wyroby wędliniarskie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 426
Wnioski Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. . . . . . . . . . . . . . . . . 448
Słowniczek wybranych terminów greckich Zofia Rzeźnicka. . . . . . . . . . . . . . 456
Rozdział III
Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. Sławomir Bralewski . . . . . . . . . .463
Wykaz skrótów. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 523
Bibliografia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 527
Źródła. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 527
Opracowania. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 549
Summary. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 575
Indeks osobowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .585
Indeks nazw geograficznych i etnicznych. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 599
Data wydania: 2016
ISBN: 978-83-7969-456-3, 9788379694563
Wydawnictwo: WUL - Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego
Cykl: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), tom 2
Seria: Byzantina Lodziensia
Stron: 616
dodana przez: AnotherOne

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat

Pozostałe książki z cyklu

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Dietetyka i sztuka kulinarn...
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych au...
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część III. Ab ovo ad γάλα. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
Dietetyka i sztuka kulinarn...
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad d...