Recenzje książki "Droga"

Dodaj swoją recenzję

Wyjałowienie cywilizacji i człowieczeństwa, czyli trudna Droga Cormaca McCarthy

30.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielokrotnie nagradzaną i docenioną przez literaturoznawców książkę miałam możliwość przeczytać w oryginale jako The Road. Jest to jeden z tytułów, który na długo zapadł w mojej pamięci. Jestem fanką literatury science-fiction i tematyka przedstawienia post-apokaliptycznego świata niezmiernie mnie interesuje. U Cormaca McCarthy mamy jednak do czyn... {} Recenzja książki Droga

@Lady_in_Red@Lady_in_Red {}× 2

o jeny...

27.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ależ to było złe..... Spodziewałam się czegoś zdecydowanie lepszego, miało to być arcydzieło i książka, w której zakocham się od razu. Na zabój. Na zawsze...... Nic z tego. Nie widzę tu w żadnym aspekcie czegoś genialnego. Motyw drogi, ojciec i syn. Nic oryginalnego. Dziecko na siłę próbowało wywołać emocje w czytelniku. Miało być takie urocze, ro... {} Recenzja książki Droga

@Kochamczytac@Kochamczytac {}× 1

To nie to

10.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabrałem się za tę książkę z polecenia wielu osób, które zachwycały i rozpływały się nad powieścią McCathy'ego. Ja niestety nie poczułem do tej książki żadnego ciepłego uczucia. Fabuła prosta, wręcz banalna: ojciec z synem wędrują po świecie, na którym przydarzyła się niewyobrażalna apokalipsa, niszcząc wszystko, co trwało do tej pory. To wszystko... {} Recenzja książki Droga

Droga

10.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakąś dekadę temu miałem okazję pierwszy raz zetknąć się z tematem Drogi dzięki jej filmowej adaptacji w reżyserii Johna Hillcoata. Niedługo potem, na polskich półkach pojawiło się kolejne wydanie książki, której okładka mocno nawiązywała do kadrów z dużego ekranu, i która skutecznie odpychała mnie od chęci pozyskania. Na szczęście, po kilku latac... {} Recenzja książki Droga

@MichalL@MichalL {}× 9

Droga donikąd

13.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo odkładałam na przysłowiowe "potem" sięgnięcie po twórczość Cormaca McCarthy'ego. Miałam jakieś przeczucie że nie zachwycę się jego książkami tak jak zachwycają się liczne rzesze fanów (ba, nawet fanatyków bym rzekła). Po przeczytaniu "Drogi" - opus magnum w karierze tego pisarza mogę stwierdzić że trochę miałam racją a trochę się pomyliłam. ... {} Recenzja książki Droga

@nika.mail@nika.mail {}× 2

Droga

18.10.2017
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ruszyli dalej asfaltową szosą w szarym świetle, szurając nogami w popiele, jeden całym światem drugiego" Cormac McCarthy bardzo długo znajdował się na mojej liście autorów do przeczytania. Dużo słyszałam o twórczości tego jednego z najlepszych amerykańskich pisarzy, nigdy jednak nie poznałam żadnej jego książki, aż do teraz... "Droga" to zdobywc... {} Recenzja książki Droga

Wędrówka ojca i syna przez ziemie nieczyje

15.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Droga" Cormaca McCarthy'ego to opowieść o wędrówce ojca i syna przez spustoszone, spalone, splądrowane i złupione ziemie Ameryki. Mężczyzna i chłopiec podążają na południe, gdyż tu, gdzie rozpoczynamy śledzić ich losy, nie przetrwaliby kolejnej zimy. Ich celem jest dotarcie do wybrzeża, aby tam odnaleźć... no właśnie co? Tak naprawdę sami tego nie... {} Recenzja książki Droga

@Amarisa@Amarisa {}× 2

"Droga" - Cormac McCarthy - recenzja.

3.01.2014

Postanowiłam, że pierwszą zrecenzowaną przeze mnie książką będzie "Droga". Nie ukrywam, że na książkę nie trafiłam przez "przypadek" - powieść polecił mi mój chłopak i od razu zabrałam się za czytanie. Już sam opis zachęca do tego, by po nią sięgnąć. Uważam, że żadne ze słów zamieszczonych na okładce nie jest na wyrost. "Droga" jest swoistą mądrośc... {} Recenzja książki Droga

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl