La dolce vita – słodkie życie, pełne wyrafinowanych smaków, chce mieć każdy z nas. Kolejna odsłona cukierniczych cudów autorstwa Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat otwiera nam ich świat. Mamy tu inspirowane włoską radością życia panna cottę i „Ferrero Rocher”, mamy lekkie, rozpływające się w ustach, przenoszące nas do Hiszpanii serniczki o smaku pinacolady, i wreszcie – mamy też przepisy dzięki którym znowu, jak w dzieciństwie, trafiamy do babcinej kuchni – polskie pączki, szarlotkę czy faworki.
Autorki – Agata prowadząca popularny kanał Sugarlady oraz Małgorzata właścicielka pracowni cukierniczej „Candy Gold” – żonglują pomysłami i recepturami, które poznały podczas licznych podróży po świecie. Każdy z przepisów, jakie nam prezentują, to mieszanka bogatego doświadczenia pasjonatki cukiernictwa, autorskiej fantazji i profesjonalnych zasad pieczenia.
Opinie czytelników i czytelniczek, którzy mają już w domu pierwszą książkę autorstwa Dziewczyn z Wypiekami, potwierdzają, że w kuchennej biblioteczce na pewno warto mieć także tę pozycję.