Fabrykacja win owocowych i miodów

Konrad Miklewicz
Fabrykacja win owocowych i miodów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista ? inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy ? na przełomie XIX i XX wieku ? wina produkowane z owoców były lekceważone i niedoceniane, co tłumaczy interesami importerów południowoeuropejskich win gronowych. Wśród przedstawionych przepisów znajdują się receptury na tradycyjne polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z: - jagód, - malin, - porzeczek, - agrestu, - wiśni, - tarki (tarniny), - głogu, - berberysu, - rabarbaru, - liści winogron, - soku z brzozy. Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury. By z nich skorzystać, musimy jedynie poznać trzy terminy obecnie raczej nieużywane, a występujące w książce: rozynki ? suszone winogrona, 1 kwarta ? ok. 0,95 litra, 1 funt ? ok. 0,4 kg.
Data wydania: 2006
ISBN: 978-83-7415-077-4, 9788374150774
Wydawnictwo: PIĄTEK TRZYNASTEGO
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Fabrykacja win owocowych i miodów aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Fabrykacja win owocowych i miodów. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl