Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka

Anna "Kuchnia" Wojciechowska
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

`Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka` to niewątpliwie nasz bestseller. Pierwsze wydanie z 2014 r. już się wyczerpało, a w odpowiedzi na liczne zapytania, w lipcu 2017 r. przedstawiliśmy Czytelnikom nowe, uzupełnione wydanie. Co istotne, tym razem jest to książka w twardej oprawie, nie ma więc ryzyka że nawet intensywne użytkowanie książki w kuchni spowoduje jej zniszczenie. W książce tej przedstawiamy niezwykle ciekawy element łódzkiego dziedzictwa - naszą lokalną kuchnię. Autorka, Anna Wojciechowska, zebrała zbiór 67 przepisów (w pierwszym wydaniu było ich 50) na zupy, przekąski, dania główne i desery - wszystko to dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi. Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków! Ze wstępu do drugiego wydania książki: Trzy lata temu, wprowadzając na rynek pierwsze wydanie książki pt. `Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka`, oddawałam ją w Państwa ręce z wielkim niepokojem. Zastanawiałam się, czy zawarte w niej przepisy właściwie uchwycą charakter kuchni łódzkiej, którą pamiętają Łodzianie. Odbiór książki przerósł moje najśmielsze oczekiwania, a wszelkie słowa uznania i podziękowania dodały mi skrzydeł. Jestem ogromnie wdzięczna za wszystkie opinie, serdeczne rozmowy oraz niekończące się dyskusje na temat regionalnych potraw. Cieszę się, że moje sentymentalno-nostalgiczne podejście do `łódzkiej` kuchni dostarczyło Państwu wielu wspomnień i inspiracji, zachęcając do przyrządzania domowych dań. Wspomniane dyskusje i spotkania kulinarne z łodzianami dały mi bodziec do dalszych poszukiwań i zamieszczenia w kolejnym wydaniu książki siedemnastu nowych przepisów, które - mam nadzieję - uzupełnią niedosyt powstały przy pierwszej edycji. Jestem przekonana, że wielu z Państwa na nowo odkryje zapomniane dania, które znowu połączą nas przy wspólnym stole. Doskonale wiemy, że `domowe jedzenie scala ludzi, łączy rodzinę i buduje więzi`.  
Data wydania: 2019-05-02
ISBN: 978-83-931044-9-9, 9788393104499
Wydawnictwo: Centrum Inicjatyw na rzecz Rozwoju „Regio”
Stron: 160
dodana przez: Mirko
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Anna "Kuchnia" Wojciechowska Anna Wojciechowska prowadzi warsztaty kulinarne, na których przypomina tradycyjne łódzkie potrawy. Jak podkreśla, uczestniczą w nich także starsze osoby, które dobrze pamiętają dawne smaki z domu rodzinnego.

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2019-12-01
8 /10
Przeczytane Posiadam Kulinaria A.D. 2015

Ciekawe, proste przepisy, każdy zaopatrzony w króciutkie wspomnienia autorki, do tego bardzo ładne zdjęcia - tak powinna wyglądać tego typu książka. Brawo!

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl