Opinia na temat książki Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

@Airain @Airain · 2019-11-06 15:56:37
Przeczytane
Niezwykle interesujący wykład o sposobach, w jakie postrzegamy jedzenie i różnego rodzaju czynnikach wpływających na smak potraw (nawet takich, jak poziom hałasu).
Jeśli coś budzi moją wątpliwość, to po pierwsze fakt, że opisywane w książce doświadczenia raczej nie będą w przewidywalnej przyszłości dostępne osobie o moim progu dochodów (no cóż), a po drugie, i znacznie ważniejsze - że wbrew przekonaniu autora nie bardzo wierzę, że jego odkrycia, oraz innych zajmujących się tym tematem, wpłyną na poprawę zdrowotności potraw na skalę masową. Patrząc na nazwy firm zainteresowanych tego rodzaju odkryciami, jestem dziwnie spokojna, że koncerny spożywcze wykorzystają je raczej do jeszcze intensywniejszego wciskania nam czipsów, słodzonych napojów i innego rodzaju śmiecia.
Ocena:
Data przeczytania: 2019-04-16
× 1 Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu
Charles Spence
7/10

Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towa...

Komentarze
© 2007 - 2024 nakanapie.pl