Recenzje książki "Hobbit"

Dodaj swoją recenzję

W Śródziemiu

26.03.2016

Recenzja na: @Link Wyobraźcie sobie, że jesteście hobbitami. Hobbitami niezwykle wygodnymi, czasem leniwymi i ciągłe głodnymi. Nie jesteście już tacy młodzi, lecz nie jesteście też starzy. Palicie właśnie swoją ukochaną fajkę, kiedy do waszych drzwi puka nieoczekiwany gość - czarodziej! I co macie począć, kiedy namawia was na pełną niebezpieczeńst... {} Recenzja książki Hobbit

GA
@gabolek000

Początek wielkiej przygody

1.03.2014

Krótko można rzec, iż Hobbit, wydany po raz pierwszy w 1937 roku, jest idealnym początkiem dla kogoś, kto do tej pory nie miał styczności z twórczością Tolkiena. Ta powieść napisana pod wpływem legend i folkloru angielskiego, na trwałe wpisała się w kanon literatury fantasy, będąc 'wstępem' do późniejszego literackiego monumentu stworzonego przez t... {} Recenzja książki Hobbit

IM
@Immortalon

Hobbit, czyli tam i z powrotem

13.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

John Ronald Reuel Tolkien - angielski filolog i pisarz, jeden z prekursorów gatunku fantasy. Twórca najbardziej znanego w fantastyce literackiego świata - Śródziemia. Pan Bilbo Baggins, jak na porządnego hobbita przystało, wiedzie życie spokojne i pozbawione niespodzianek, ciesząc się szacunkiem i poważaniem wśród sąsiadów. Nade wszystko ceni zaś ... {} Recenzja książki Hobbit

@magda87 @magda87

Hobbit, krasnoludy i Śródziemie, czyli tam i z powrotem z Tolkienem

17.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bilbo Baggins jest zwyczajnym hobbitem. Mieszka sobie spokojnie pod Pagórkiem. Jego dotychczas przewidywalne i mało emocjonujące życie, zakłóca wizyta Gandalfa i trzynastu krasnoludów. Proponują mu podróż w nieznane przez hobbita krainy, w roli Włamywacza. Tak Bilbo dołącza do Kompanii Thorina Dębowej Tarczy i wraz z towarzyszami pokonuje wiele pr... {} Recenzja książki Hobbit

@Gumciobook @Gumciobook

Dlaczego niszczy się lektury dzieciństwa?!

13.08.2013

Dlaczego niszczy się lektury dzieciństwa?! Witam, moje ostatnie recenzje były bardzo słodziutkie. Wysoko oceniałam to co: przeczytałam/obejrzałam/przesłuchałam, bo najprościej w świecie recenzowane pozycje w pełni na to zasługiwały. Jednakże, czas do tej beczki miodu dodać troszkę dziegciu, dlatego dzisiaj, jak pisze jedna z moich czytelniczek... {} Recenzja książki Hobbit Komiks

KS
@Qlturalna

"Hobbit, czyli tam i z powrotem"

14.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podróże to zdecydowanie najlepszy pretekst do przeżycia niesamowitych przygód. Nie inaczej było w przypadku sympatycznego hobbita, którego wyprawę postanowił opisać jeden z najbardziej znanych twórców literatury fantasy, jeśli nie jej prekursor, J.R.R. Tolkien. Cała historia rozpoczyna się dosyć niepozornie. Zostajemy zaproszeni do norki niejakieg... {} Recenzja książki Hobbit

@Amethyst @Amethyst

Tam i z powrotem

8.02.2013

Nie jestem fanką książek przygodowych i fantasy. Jednak czasami mogę sobie zrobić czytelniczy wyjątek. Hobbit'a już miałam okazję czytać kilka lat temu, dlatego było to tym razem swoistym przypomnieniem treści. Ale szczerze się załamałam, gdyż wielu wydarzeń już nie pamiętałam, być może teraz dopiero dotarła do mnie treść tej książki? Dodatkowo, mo... {} Recenzja książki Hobbit

@candylove27 @candylove27

Hobbit czyli tam i z powrotem

26.12.2012

Tolkien od pierwszych rozdziałów wprowadza nas w niesamowity świat hobbitów, krasnoludów , elfów i orków. Całe Śródziemie jest doskonale stworzone. Z każdym kolejnym rozdziałem poznajemy je coraz bardziej. Wszystko w książce jest idealnie dograne, wszystkie postacie doskonale stworzone, choć sama fabuła trochę nudna i męcząca. Jako,że jestem wielk... {} Recenzja książki Hobbit

@marta2710 @marta2710
{}