Autorzy książki, doc. dr hab. med. Mirosław Jarosz i prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski są pracownikami naukowymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Posiadają w swoim dorobku bardzo liczne publikacje krajowe i zagraniczne, prowadzą działalność kliniczną i badania m. in. z zakresu gastroenterologii, chorób metabolicznych i żywienia, uczestniczą w projektach międzynarodowych. Książka jest monografią dotyczącą stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem, od współzależności dotyczącej wchłaniania leku, przez jego metabolizm aż do wydalania. Stanowi próbę uporządkowania i syntezy dotychczasowej wiedzy na ten temat, odpowiadającej najnowszym doniesieniom naukowym. Zawiera ponadto praktyczny skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji z posiłkami. Monografia przeznaczona jest dla lekarzy wszystkich specjalności, dla których wiedza na temat współdziałania przepisywanych leków ze składnikami żywności i alkoholem może mieć istotne znaczenie praktyczne. Zagadnienia: - Interakcje pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem w praktyce klinicznej - Zaburzenia wchłaniania i wydalania leków - Zaburzenia metabolizmu leków w organizmie - Działania synergiczne leków i składników żywności - Wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia - Interakcje pomiędzy lekami a alkoholem - Badanie ryzyka interakcji pomiędzy lekami a składnikami żywności - Jak zmniejszyć u chorego ryzyko interakcji leków z żywnością - Wykaz leków, których farmakokinetyka ulega zmianom pod wpływem interakcji z żywnością - Wykaz leków wpływających na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia pacjenta - Leki wchodzące w interakcje z alkoholem - Skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji do spożywanego posiłku.