Czasami najmniejsza odległość pomiędzy ludźmi to szerokość kuchennego stołu...
Angelina D’Angelo, zdecydowanie zbyt młoda by być wdową, nagle znajduje się w obliczu spędzenia reszty życia bez swojego ukochanego męża, Franka. Pewnej późnej nocy, krótko po jego pogrzebie, schodzi do kuchni i przelewa cały swój żal i gniew w jedyne zajęcie, które przynosi jej ulgę – w gotowanie. W szaleństwie koncentracji i precyzji przygotowuje talerz za talerzem pysznej lasagni, piecze chrupiący chleb, nacieranego ziołami kurczaka... Przygotowuje tak dużo jedzenia, że większość rozdaje swoim sąsiadom, małej, żyjącej blisko siebie włoskiej społeczności południowej Filadelfii.
Emerytowany Basil Cupertino, który właśnie zamieszkał wraz ze swoją dobrotliwą siostrą po drugiej stronie ulicy, jest wręcz urzeczony potrawami, które Angelina przygotowała tej bezsennej nocy. Fortuna uśmiecha się do kobiety – Basil proponuje jej pracę – gotowanie dla niego: dwa posiłki dziennie, sześć dni w tygodniu, za hojnym wynagrodzeniem. Wkrótce wieści o niezwykłych zdolnościach kulinarnych Angeliny rozchodzą się. W rezultacie kobieta gotuje już dla siedmiu nieżonatych mężczyzn – młodych i starych. Stopniowo odkrywa magiczną moc jedzenia, które może uleczyć, zbliża do siebie ludzi, i – być może – może dać szansę na drugą miłość.
„Kawalerowie Angeliny” to słodka, wypełniona domowym ciepłem, opowieść o przezwyciężaniu żalu, przedefiniowaniu znaczenia słowa rodzina, podążaniu za własnym sercem – i jedzeniu.
Książka zawiera niesamowite przepisy Angeliny!