Recenzje książki "Klasztor"

Dodaj swoją recenzję

Za przesiąkniętymi intrygą murami klasztoru...

14.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Młody człowiek rozmawiał z księdzem. - Proszę księdza, ja nie wiem, jak to można pójść do klasztoru! Młode, ładne dziewczyny idą do zakonu marnują sobie życie! Na dyskotekę nie pójdą, miniówki nie założą, nie mają żadnej rozrywki! I co będą robić? Siedzieć w celi? Zero wolności! Jak można całe życie spędzić za kratami? - Wolność dla każdego jest po... {} Recenzja książki Klasztor

Klasztor

26.09.2012

Panos Karnezis to pochodzący z Grecji pisarz.W Polsce jest znany jako autor "Urodzin" i właśnie "Klasztoru". To moje pierwsze spotkanie z jego twórczością. "Klasztor " to powieść, która przenosi nas w świat mało znany przeciętnemu czytelnikowi. Poznajemy w nim pięć sióstr zakonnych i ich matkę przełożoną. Ważną rolę odgrywa również biskup, opieku... {} Recenzja książki Klasztor

@Lirith@Lirith {}

Klasztor

5.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Klasztor” Karnezis’a to pozycja, która od razu zwróciła moją uwagę. Choć nigdy nie planowałam wstąpić do zakonu, dwa razy miałam okazję spędzić kilka dni w dwóch zupełnie różnych, zamkniętych klasztorach i poznać ich strukturę z nieco bliższej perspektywy. Sięgając po tą książkę zastanawiałam się, jak autor – mężczyzna, który o ile mi wiadomo nie ... {} Recenzja książki Klasztor

Za murami zakonu – recenzja książki Panosa Karnezisa „Klasztor”

2.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Klasztor. Miejsce kojarzące się z kontemplacją, wewnętrznym wyciszeniem i spokojem. W takim miejscu rozgrywa się akcja powieści greckiego powieściopisarza o międzynarodowym uznaniu, Panosa Karnezisa, zatytułowana „Klasztor”. Klasztor Matki Boskiej Miłosiernej w Hiszpanii, to dom dla 6 zakonnic, nad którymi pieczę sprawuje matka przełożona Maria Ine... {} Recenzja książki Klasztor

"Jestem człowiekiem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce"

22.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jestem człowiekiem i nic, co ludzkie, nie jest mi obce" Terencjusz Na początku XX wieku w Klasztorze Matki Boskiej Miłosiernej, stojącym w odległej części hiszpańskiej sierry, mieszka 6 kobiet, zakonnic. Wiodą one ascetyczne życie poświęcając się modlitwie i kontemplacji duchowej. W tym spokojnym i uporządkowanym świecie, do którego zagląda tylk... {} Recenzja książki Klasztor

Niepokój

29.11.2011

„Klasztor” Panosa Karnezisa brałam do rąk z lekkim niepokojem. Był on spowodowany treścią, o której utwór traktuje. Osobiście nie przepadam za bardzo za wątkami religijnymi, których, po samym tytule, w książce nie brakuje. Ale do rzeczy. Klasztor Matki Boskiej Miłosiernej to miejsce, w którym kobiety odnajdują spokój. Życie, które wiodły za murami... {} Recenzja książki Klasztor

Klasztor

24.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele osób na pewno nie jednokrotnie zastanawiała się jak wygląda życie takiej zakonnicy czy też zakonnika. Co oni robią całymi dniami? Parnos Karnezis w swojej powieści „Klasztor” ukazuje nam życie kilku zakonnic z Hiszpańskiego zakonu z początku lat XX. Akcja powieści Parnosa Karnezisa rozgrywa się w oddalonym od najbliższego miasta klasztorze M... {} Recenzja książki Klasztor

@Dawiro@Dawiro {}

Zło w sercu zakonu

20.11.2011

Czym kierujemy się, wybierając lektury...? Szczerze przyznam, że do sięgnięcia po akurat tę książkę skusiła mnie okładka, a także jakieś niewytłumaczalne skojarzenie z „Imieniem róży”, jakie nasunęło mi się podczas pobieżnego przeglądania kart. Hiszpania, przełom XIX i XX wieku. Na progu stojącego w odosobnieniu żeńskiego klasztoru Matki Boskie... {} Recenzja książki Klasztor

@Carla@Carla {}
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe