Recenzje książki "Król Złodziei"

Dodaj swoją recenzję

Król złodziei - Cornelia Funke

26.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Króla Złodziei otrzymałam od swojej mamy na zakończenie roku szkolnego. Rok zwlekałam, aby ją przeczytać. Wydawała mi się książką dla małych dzieci. Miałam tutaj pośrednią rację. Ta książka nadaję się dla każdego. Dla małego dziecka, które samo nie potrafi jeszcze czytać, dla nastolatka, dla czterdziestolatka, a nawet i stulatka! Bracia Bo i Prospe... {} Recenzja książki Król Złodziei

Magia vs. Dorosłość

21.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla większości z nas dzieciństwo jest magicznym okresem pełnym maleńkich cudów. To poznawanie świata i odkrywanie jego barw. To niewinność. To ciepłe łóżko, które raz po raz zamienia się w niezniszczalny jacht czy ogromny zamek w zależności od naszej wyobraźni. I rodzice, którzy dzielnie wypędzają potwory spod fundamentów tego królestwa. A przede w... {} Recenzja książki Król Złodziei

@Unga@Unga {}

Król Złodziei

12.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prosper i Bo nie mają łatwo. Niedawno stracili matkę, a ich ciotka, która jest teraz opiekunem tej dwójki planuje zabrać ze sobą tylko młodszego. Dla Prospera jest to cios prosto w serce i razem z bratem postanawia uciec do Wenecji. Do miejsca, o którym mama opowiadała im tyle niesamowitych historii. Czy aby na pewno jest to tak baśniowa kraina, ja... {} Recenzja książki Król Złodziei

Dorosłe dzieci

17.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla detektywa Wiktora Getza to miało być po prostu kolejne zlecenie. W swojej długoletnie karierze śledził już drobnych złodziei i poszukiwanych listami gończymi przestępców. Nie spodziewał się jednak, że tym razem obiektem jego zainteresowań staną się dzieci, a ściślej dwóch małych chłopców: 12-letni Prosper i 5-letni Bonifacy, którzy uciekli z do... {} Recenzja książki Król Złodziei

O tym jak dorośli marzą o dzieciństwie, a dzieci o dorosłości, czyli "Król złodziei" C. Funke

22.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dorośli nie pamiętają jak to jest być dzieckiem. (...) Nawet marzą o tym, by znów nim być. Ale o czym marzyli, będąc dziećmi? Jak myślisz? sądzę, że marzyli o tym, by w końcu dorosnąć." Oto cały sens książki "Król złodziei" autorstwa niemieckiej pisarki Cornelii Funke, zawarty w kilku zdaniach umieszczonych na pierwszej stronie powieści. Powieści... {} Recenzja książki Król Złodziei

Lepszy "Mały Książę"?

20.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po więcej recenzji zapraszam na mojego bloga: @Link Wenecja. Któż nie słyszał o tym mieście? Kto nie marzył, aby się do niego wybrać? Malownicze kanały, gondole, plac św. Marka, stare kamienice, pomniki, posągi... Dawna stolica Republiki Weneckiej wydaje się istną utopią. Trudno się więc dziwić, że tak wielu pisarzy decyduje się na to, aby akcję p... {} Recenzja książki Król Złodziei

Niezwykła

5.06.2013

Akcja książki Cornelii Funke toczy się w Wenecji, gdzie po śmierci matki ucieka dwójka braci – Prosper i Bo (Bonifacy). Wenecję wybrali zachwyceni opowieściami mamy o pięknie tego miasta. Uciekali tam przed niezbyt sympatyczną ciotką, która chciała rozdzielić braci i adoptować tylko Bo, a Prospera oddać do ochronki. Wałęsającymi się po mieście chło... {} Recenzja książki Król Złodziei

Król Złodziei

22.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jaką książkę najtrudniej jest napisać? Ja uważam, że dla dzieci i w dzisiejszej recenzji chciałam przedstawić autorkę, która każdą kolejną książką udowadnia, że jest w stanie sprostać temu wyzwaniu. Cornelia Funke znana jest głównie z trylogii o Atramentowym Świecie, ale warto przyjrzeć się także pozostałym jej książkom, zwłaszcza "Królowi Złodzie... {} Recenzja książki Król Złodziei

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe