Prawie żadna inna nacja nie ma tak urozmaiconej i smacznej kuchni jak Francuzi. Zarówno francuskie potrawy regionalne, jak i specjały najznamienitszych paryskich restauracji mają swoich zagorzałych zwolenników. Posiłek jest dla Francuzów nie tylko okazją do zaspokojenia głodu, ale także do spotkań w kręgu rodziny i znajomych, dlatego nigdy nie bywa jedzony w pośpiechu. Spróbujmy i my posmakować smakowitych dań kuchni francuskiej. Przy pomocy naszej książeczki mogą Państwo zestawić cały posiłek, albo przygotować tylko jedno wybrane danie. Podział potraw na przekąski, dania główne i desery z pewnością ułatwi Wam wybór. Jeżeli chcemy, aby posiłek wypadł szczególnie uroczyście, to podajmy na początek aperitif, a na zakończenie koniak lub armaniak. Nasi goście z pewnością jeszcze długo będą wspominali takie przyjęcie.