155 tradycyjnych przepisów krok po kroku 280 "apetycznych" fotografii Zapraszam Państwa do krainy intensywnych smaków, kolorów i zapachów. Zajrzyjcie na słoneczne wyspy, gdzie pod gorącym niebem dojrzewa niezliczona ilość jarzyn, ziół i owoców. Poznajcie niezwykłe krajobrazy, góry i doliny porośnięte drzewami oliwnymi i winoroślą. Przede wszystkim zaś skosztujcie potraw, które są prawdziwymi rarytasami! Kuchnia grecka to dla mnie pachnąca oliwa, której szczególny smak i aromat zamienia każde danie w rozkosz dla podniebienia. O jej niezwykłych właściwościach, nie tylko smakowych, ale też leczniczych i upiększających pisano już w starożytności. Nie wyobrażam sobie greckiego posiłku bez przekąsek, czyli rozmaitych serów, pieczywa i past do chleba. Kocham greckie sałatki, które najchętniej wybieram jako dodatek do ryb i dań mięsnych. Najbardziej smakują mi te na bazie świeżych warzyw i sera feta, jednak bez oliwek, bo choć są bardzo zdrowe, ja, niestety, za nimi nie przepadam. Gdy jestem w Grecji, bardzo lubię przechadzać się wśród tamtejszych straganów, które uginają się pod ciężarem warzyw, owoców oraz darów morza. Przyglądam się ludziom, zawsze otwartym i radosnym. Patrzę, jak zajadają się zapiekankami w cieście fillo, które smakują nieziemsko. Skosztujcie ich, naprawdę warto. Polecam zwłaszcza zapiekanki z serem feta lub ze szpinakiem. Warto pokusić się o przyrządzenie greckich przysmaków we własnej kuchni. Zadanie to ułatwi Państwu niniejsza publikacja. Autorka, rodowita Greczynka, opisała w niej mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, które zostały zilustrowane wspaniałymi zdjęciami. Przepisy na przekąski, zapiekanki, sałatki, potrawy z makaronem i ryżem, rybami i owocami morza, dania z mięsa i drobiu oraz pyszne słodkości pozwolą Państwu czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania oraz obcowania z grecką tradycją ukrytą w tych smakołykach. Tak więc kali oreksi, czyli smacznego! ELENI