"Kucharska książka, ale jaka - palce lizać, creme de la creme! Przepyszne ilustracje, 1000 stron, na których znajdziesz przeszło 1800 przepisów na każdą okazję, uświetniających rodzinny obiad, kolację we dwoje czy bankiet. Dowiesz się, co lubi najbardziej Wisława Szymborska, Katarzyna Skrzynecka, Bożena Dykiel, Ewa Bem, Daniel Olbrychski, Jan Kobuszewski, Krystyna Janda i inni. O tym co i w jaki sposób przygotować, by zachwycało. Nie tylko smakiem, ale i formą. Duszenie, flambirowanie, blanszowanie, pieczenie. Tysiące ingrediencji, sposobów przyrządzania; do zrobienia w chwilkę i takie, których przygotowanie trochę potrwa. Kuchnia staropolska, wpływy kuchni innych narodów, potrawy smaczne i zdrowe, luksusowe i przyrządzane prawie z niczego, tradycja połączona ze współczesnością. Ponadto przepisy samego Mistrza, który przedstawił nie tylko to, co najlepsze w polskiej kuchni, ale i własną kulinarną twórczość. To wędrówka po kulinarnych tematach w arcydziełach polskiej literatury, oraz liczne przedruki oryginalnych przepisów sprzed lat z górą stu. Do książki dołączony jest 64-stronicowy bezpłatny suplement Dania w dwie chwile. Jedyny w swoim rodzaju zbiór przepisów absolutnie niezbędnych na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości, kiedy musimy błyskawicznie upichcić coś smacznego."