Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni

Piotr Ciemny
7.5 /10
Ocena 7.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.5 /10
Ocena 7.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Dzikie zioła, chwasty, leśne pokarmy uzależniają!

Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne.

Skosztuj jak nieziemsko smakują:

• chimichurri z gwiazdnicą pospolitą
• grillowana sałata z kwiatami lipy
• szarpane boczniaki bbq
• miraliwki – oliwki z zielonych mirabelek

Dowiedz się także jak odróżnić od siebie najczęściej spotykane w polskich lasach rośliny. Jak wygadają ich liście, kora, igły, kwiatostany, szyszki. Wykorzystaj dary natury i odnajdź radość w piknikowaniu

W lesie sezon piknikowy trwa cały rok.
Data wydania: 2024-04-02
ISBN: 978-83-240-9481-3, 9788324094813
Wydawnictwo: Znak Koncept
Stron: 240
dodana przez: burgundowezycie

Autor

Piotr Ciemny Piotr Ciemny Piotr Ciemny – twórca inicjatywy oraz konta na Instagramie „Chwasty od Kuchni”, regularny gość programów telewizyjnych i radiowych o naturze, ekologii i zielarstwie, a także pracownik duńskich restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin: 108 i Alch...

Pozostałe książki:

Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni Chwasty od kuchni Dzikie zioła sezonowo
Wszystkie książki Piotr Ciemny

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Dary natury nic nie kosztują, rosną przez cały rok i są dla nas dostępne bez większych ograni...

WYBÓR REDAKCJI
15.04.2024

"Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni" - sam tytuł dla biologa brzmi dość "podejrzanie" ze względu na użycie słowa chwasty, ale na szczęście zawartość książki to wynagradza. W tym przypadku określenie potoczne niemal idealnie odzwierciedla, co możemy wykorzystać do wzbogacenia naszych dań oraz urozmaicenia codziennej diety, choć wśród informacji zna... Recenzja książki Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@paulina2701
2024-04-15
8 /10
Przeczytane W. Znak Koncept

Bardzo ciekawa i naprawdę warta uwagi książka. Dlaczego? Ze względu na wartość edukacyjną, ale nie tylko, ponieważ stanowi ona bogate źródło inspiracji do spędzania czasu na łonie natury, próbując przy tym stworzyć coś smacznego z tego, co nas otacza.

Autor z niesamowitą dbałością o dobro przyrody zwraca nam uwagę, jak korzystać z dostępnych na wyciągnięcie ręki dobrodziejstw, ale w taki sposób, by nie wyrządzać szkód zwierzętom i drzewom. Dostajemy nawet wskazówki typu, jak się zachować na biwaku lub co zrobić, gdy na swojej drodze spotkamy na przykład dzika...

Mnie ta publikacja zauroczyła pięknymi ilustracjami, choć i zdjęcia są warte uwagi. Kto kocha gotowanie, z pewnością szczególnie doceni liczne przepisy.

× 5 | link |
@burgundowezycie
2024-04-15
7 /10
Przeczytane

“Leśne gotowanie. Chwasty do kuchni” autorstwa Piotra Ciemnego to prawdziwa uczta dla miłośników przyrody i gotowania. Książka ta jest nie tylko przewodnikiem po leśnej kuchni, ale również bogatym źródłem wiedzy o roślinach, które możemy spotkać podczas naszych leśnych spacerów i biwakowania.

Ciemny z pasją i zaangażowaniem wprowadza nas w świat dzikich ziół i chwastów, pokazując, jak te często niedoceniane składniki mogą wzbogacić naszą kuchnię. Przy każdym z nich znajdziemy ilustracje jak dana roślina wygląda, jej łacińską nazwę oraz jakie części danej rośliny zbieramy.

Są tu przepisy na takie dania jak m.in. chimichurri z gwiazdnicą pospolitą czy grillowana sałata z kwiatami lipy. Dania te na fotografiach wyglądają apetycznie, ale również one zdrowe i bogate w składniki odżywcze.

Autor nie ogranicza się jednak tylko do przepisów. Znajdziemy tu również mnóstwo praktycznych porad dotyczących bezpiecznego i odpowiedzialnego korzystania z darów natury. Uczy nas on, jak odróżnić poszczególne rośliny, jakie drzewo dostarczy najlepszego opału, a nawet jak zachować się podczas spotkania z dzikiem.

„Leśne gotowanie. Chwasty do kuchni” to książka, która z pewnością zainteresuje wszystkich, którzy cenią sobie bliskość natury i chcą odkryć nowe smaki. To nie tylko przewodnik po leśnej kuchni, ale również inspiracja do eksploracji i docen...

× 1 | link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl