Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata

Piotr Ibrahim Kalwas
9.5 /10
Ocena 9.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9.5 /10
Ocena 9.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni!

Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa.

Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę – syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kålrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn – zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.

Marhaba! Powitaj w swojej kuchni cały świat!
Data wydania: 2022-08-24
ISBN: 978-83-8032-764-1, 9788380327641
Wydawnictwo: Wielka Litera
Kategoria: Kuchnia regionalna
Stron: 320
dodana przez: ReginaCatta

Autor

Piotr Ibrahim Kalwas Piotr Ibrahim Kalwas
Urodzony 4 listopada 1963 roku w Polsce (Warszawa)
Piotr Ibrahim Kalwas – polski powieściopisarz, dziennikarz. Jest synem Andrzeja Kalwasa. W swojej twórczości literackiej zajmuje się głównie Egiptem, gdzie mieszkał (od 2008 do 2016) w Aleksandrii i gdzie przebywał w czasie rewolucji. Publikuje w „G...

Pozostałe książki:

Salam Rasa mystica Egipt: haram halal Gozo. Radosna siostra Malty Dziecko Księżyca
Wszystkie książki Piotr Ibrahim Kalwas

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie

@Bookmaania
2022-08-30
9 /10
Przeczytane Przeczytane w 2022 Współpraca Wydawnictwo Wielka Litera

Przepisów kulinarnych nigdy dosyć. Ostatnio coraz bardziej przychylam się do wegetariańskiej kuchni. Jak zjeść syto, smacznie i bez mięsa? Otóż bardzo prosto, wystarczy zapoznać się z powyższą książką.

Autor Piotr Ibrahim Kalwas, jak sam określił gromadzi przepisy, które poznał w czasie swoich licznych podróży. Tworząc książkę kucharską, także stworzył opowieść o jedzeniu i opowiada nam o swojej pasji do kuchni świata, przekazuje poznane przez siebie historie kulinarne, ale przede wszystkim odnosi się do samego gotowania.

Lubię sprawdzone przepisy, a moje eksperymenty kuchenne nie zawsze kończą się z zamierzonym skutkiem. Dlatego też zawsze sięgam po gotowe pomysły, które usatysfakcjonują moje i rodziny podniebienie.
W książce znajduje się 70 ciekawych, jakże różnorodnych i smakowitych przepisów. Jak świat długi i szeroki znajdziemy tutaj ciekawe propozycje do naszej kuchni. Składniki są ogólnodostępne, a nawet jeśli brakuje nam jakiejś przyprawy śmiało można znaleźć odpowiednik.
Do każdego dania została zamieszczona fotografia z wizualizacją końcową. A przygotowanie jest spisane w równie prosty sposób.

Odtworzyłam kilka przepisów i kubki smakowe rodziny były zadowolone z efektów. Na zdjęciach możecie zobaczyć moje wykonanie amerykańskich pankejków oraz przepyszne indyjskie pierożki - samosy.

Jeśli lubicie eksperymentować, poznawać inne smaki czy zapoznać się smakowo z inną kulturą to książka "Marhaba. Witaj w kuchni z czterech...

× 7 | link |
MA
2022-08-24
10 /10
Przeczytane

MARHABA
Piotr Ibrahim Kalwas

... Dobry chleb to najlepsze jedzenie, a dobry chleb ze świeżym masłem to największa uczta...
Zgadzacie się?

Dzisiaj swoją premierę ma wyjątkowa książka.
To nie tylko książka z przepisami wegetariańskimi z czterech stron świata, ale historia życia autora do której poznania nas zaprasza.
Autor uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej miski.
Od lat podróżuje i gromadzi przepisy z różnych stron świata czego efektem jest ta książka. Fascynacja kuchniami świata przeplata się z pomysłami na ciekawe i niebanalne potrawy.
Znajdziemy tu przepisy na egzotyczne śniadanka, zupy, pasty, curry, słodkości, obiady i kolacje.
Czekają nas istne rewolucje smakowe.
Znajdziemy i naszego kotleta mielonego w wersji vege.
Wszystko to opatrzone w kolorowe zdjęcia, podzielone tematycznie, schludnie rozmieszczone przez co jasne i przyjazne.
Twarda oprawa dodaje elegancji, idealna na prezent.

MARHABA! Powitaj w swojej kuchni cały świat.




| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl