Recenzje książki "Narzeczona nazisty"

Dodaj swoją recenzję

Von ordynat i Hania trędowata

22.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy? Koniec lat trzydziestych ubiegłego wieku, Wolne Miasto Gdańsk, w którym powoli do władzy dochodzą zwolennicy Adolfa Hitlera. Kto? Hanna Wolińska – z uporem nazywana Hanią, co ma wzbudzać ciepłe i życzliwe uczucia czytelników – dwudziestodwuletnia studentka germanistyki z Warszawy. Podobny zabieg zastosowała autorka w przypadku starej n... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

@Meszuge@Meszuge {}× 9

Próba miłości

29.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka lat temu sięgnęłam po „Jeźdźca miedzianego” Paulliny Simons. Pokochałam tę powieść od pierwszych stron, zresztą tak samo drugi tom. Kiedy dowiedziałam się o debiucie Barbary Wysoczańskiej, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Trudna miłość, II wojna światowa... Czy „Narzeczona nazisty” spełniła moje oczekiwania i stała się godną konkuren... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

@merry93@merry93 {}× 2

Narzeczona Nazisty

18.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Narzeczona nazisty rzuciła mi się w oczy już w zapowiedziach - doskonale wiedziałam, że muszę ją przeczytać bo nie ukrywam podobają mi się książki w takim stylu. Uwielbiam historię II wojny światowej samą w sobie ale nie zawsze mam nastrój by czytać suche historyczne fakty. Chętnie dlatego też sięgam po fikcyjne obyczajówki z historią w tle, mam i... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

@booki.eci@booki.eci {}× 1

Miłość silniejsza niż nienawiść?

16.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem dziś w nastroju urodzinowym, więc omówię książkę, którą otrzymałam w prezencie: Barbara Wysoczańska, Narzeczona nazisty. Z lekturami o tematyce wojennej jest ten problem, iż trzeba mieć wyczucie w sposobie prowadzenia narracji. Tutaj nie do końca to się udało, choć niekiedy autorce udaje się oddać klimat tamtej, mrocznej epoki. Plus za n... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

@ladymakbet33@ladymakbet33 {}× 3

Narzeczona nazisty.

10.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Temat drugiej wojny dla nikogo nie jest łatwy tym bardziej dla osób, które dotyczy to osobiście i dotkliwie. To były czasy, w którym zło zebrało chyba największe plony, ale na miłość zło nie ma szans. Nasza historia kraju w tym okresie wymaga ciągłego przypomnienia żebyśmy nigdy nie zapomnieli, komu zawdzięczamy wolność. Zawsze, ale to zawsze p... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

@mamawmkesie@mamawmkesie {}× 4

W sercu wojenna zawierucha

28.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z niecierpliwością czekałam na sięgniecie po „Narzeczoną nazisty” Barbary Wysoczańskiej. Dałam się ponieść fali instagrama, która książkę zachwalała. To raz. Dwa, z własnych powodów tkwię od ponad roku wśród literatury wojennej, zarówno beletrystyki jak i literatury faktu. Nie mogłam zatem przejść obok tego tytułu obojętnie. Czy te wszystkie „o... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

@canis.luna@canis.luna {}× 3

Rewelacyjny debiut i wspaniała historia!

18.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są książki, które budzą w nas cały wachlarz emocji, które od pierwszych stron wciągają w fabułę i przenoszą do świata bohaterów. Taka właśnie jest jedna z czerwcowych premier od Wydawnictwa Filia. „Narzeczona nazisty” Barbary Wysoczańskiej to niezwykle poruszająca opowieść o miłości, wyborach, poświęceniu, trudnych czasach wojny i skomplikowanych ... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

Tyle emocji w jednej książce.

15.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie sądziłam, że tyle emocji może wzbudzić jedna książka. Nie da się powiedzieć, że jest to fajna, miła czy dobra książka, ponieważ jej historia nie jest ani fajna ani miła ani przyjemna. Jest po prostu prawdziwa. Hania. Młoda, piękna, dobrze się zapowiadająca studentka germanistyki. Na wakacje do pracy wyjeżdża do Gdańska jako dama do towarzyst... {} Recenzja książki Narzeczona nazisty

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl