Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

Marta Dymek
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Kapitalne przepisy śmiało przekraczające granice polskiej kuchni. Dzięki tej wciągającej książce w nowy sposób użyjecie świeżych ziół, warzyw korzeniowych i strączkowych, potem zaszalejecie i zmieszacie tradycje kulinarne ze wszystkich stron świata, aby stworzyć nowe, porywające smaki!Isa Chandra Moskowitz
Data wydania: 2017-05-10
ISBN: 978-83-65586-97-1, 9788365586971
Wydawnictwo: Marginesy
Stron: 288
Mamy 2 inne wydania tej książki

Autor

Marta Dymek Marta Dymek
Urodzona 3 lipca 1990 roku w Polsce (Wrocław)
Marta Dymek – polska kucharka, autorka książek kulinarnych i bloga „Jadłonomia” oraz aktywistka na rzecz weganizmu. Publicystyka i kulturoznawczyni.

Pozostałe książki:

Jadłonomia po polsku Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan Nowa Jadłonomia Pismo. Magazyn opinii, nr 6 (30) / maj 2020
Wszystkie książki Marta Dymek

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@krysztyna
2021-12-08
8 /10
Przeczytane
@welnianemarzenia
2021-01-13
10 /10
Przeczytane
@katapika
@katapika
2020-10-14
8 /10
Przeczytane
@Vanille
2019-02-20
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl