Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.