Recenzje książki "Podzieleni"

Dodaj swoją recenzję

Na ile jesteś wartościowym trybem społecznej machiny?

5.12.2019

Na kartach "Podzielonych" zastajemy świat po Drugiej Wojnie Domowej. Moralna Wojna toczyła się o prawa, o których i u nas jest głośno: obrona życia poczętego kontra wolny wybór. Temat kontrowersyjny, ale w ujęciu jaki zamierzał przedstawić go Shusterman miał prawo się sprawdzić i być jednocześnie przestrogą dla ludzkości. To co mogło się wydawać ... Recenzja książki Podzieleni

@Asamitt@Asamitt × 4

Podzieleni

14.06.2013

„Jedną z rzeczy, których się uczysz, kiedy żyjesz tak długo, jak ja jest to, że ludzie nie są wyłącznie dobrzy lub wyłącznie źli. Wkraczamy i wychodzimy z krainy ciemności i światła przez całe nasze życie.” Współczesny świat funkcjonuje w miarę normalnie dzięki licznym zasadom, prawom, normom, które mają ułatwić nam życie (choć nie zawsze). Nie ... Recenzja książki Podzieleni

Podzieleni

22.01.2013

Kiedy w powieściach skierowanych do młodzieży pojawił się nurt wampirzo- wilkołaczy związany głównie z oswajaniem tych istot przez bladolice, wzdychające śmiertelniczki, wiadomo było, że stopniowo ulegnie on wyczerpaniu, a na jego miejsce wskoczy inny, który równie szybko zdobędzie serca czytelników. I tak się stało. Najpierw były podróże w czasie,... Recenzja książki Podzieleni

Podzieleni

4.11.2012

Wyobrażacie sobie, że ktoś- jakiś naukowiec, wynajduje sposób na podzielenie ciała jednocześnie nie zabijając człowieka? Że rodzice w każdym momencie mogą podpisać zlecenie podzielenia i skazać swoje dziecko? A wyobrażacie sobie ucieczkę takiego Podzielonego? Jego życie? Conor jest dość trudnym dzieckiem. Ma problemy w szkole, wagaruje, a na dodat... Recenzja książki Podzieleni

Podzieleni

16.10.2012

„Życie nie daje nam tego co chcemy, tylko to co dla nas ma” Reymont W Wojnie Domowej zwanej również Wojną Moralną ścierała się Armia Życia z Brygadą Wyboru, konflikt był potwornym i krwawym starciem, żeby położyć jego kres uchwalono „Kartę Życia”, okrutny kompromis ustanawiający, że ludzkie życie jest nietykalne od momentu poczęcia aż do wiek... Recenzja książki Podzieleni

Czy można żyć w podzielonym stanie?

10.10.2012

Neal Shusterman to amerykański pisarz oraz scenarzysta. Urodził się i dorastał na Brooklynie w Nowym Jorku. Pisze odkąd pamięta poświęcając temu każdą wolną chwilę. Jego twórczość została zauważona i wielokrotnie nagrodzona. Książki autora znane są rzeszom czytelników na całym świecie. Już niedługo na naszym rynku nakładem wydawnictwa Papierowy Ksi... Recenzja książki Podzieleni

"Podzieleni" Neal Shusterman

9.10.2012

Connor to zły chłopiec. Dokładnie taki, jakiego w każdym młodzieżowym romansie zwykła dziewczyna zmieniłaby w porządnego, po czym żyliby długo i szczęśliwe. Ale w świecie Connora nie ma miejsca na szczęśliwe zakończenia i drugą szansę. Zostanie rozczłonkowany, bo przecież bardziej przysłuży się społeczeństwu w kawałkach niż w całości. Nikt nie będz... Recenzja książki Podzieleni

Szczątki duszy, gdzie ich potem szukać ?

3.10.2012

"Cel oznacza przyszłość."* Oto przyszłość z przestarzałymi już z perspektywy czasu odtwarzaczami mp3 i plazmami. Choć nie ma tam latających samochodów, nastała istotna zmiana. Kolor skóry zabarwia się barwnikiem. Nie ma już czarnego i białego, jest umbra i sjena. Tak samo jak sprawić można aby zwykły kolor oczu stał się fiołkowy lub zwiększyć inten... Recenzja książki Podzieleni

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl