Recenzje książki "Ślubna suknia"

Dodaj swoją recenzję

I że cię nie opuszczę aż do śmierci...

15.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam prozę Lemaitre’a. Jest brutalna, tchnie beznadzieją, strachem, pozostawia niesmak, bo każe wątpić w dobro i sprawiedliwość. „Suknię ślubną” pierwszy raz przeczytałam w 2015 roku. Muszę powiedzieć, że wywarła na mnie ogromne wrażenie. Były momenty, gdy naprawdę bałam się ją czytać, bo upadek, jaki zafundował swojej bohaterce pisarz, był o... {} Recenzja książki Ślubna suknia

@MAD_ABOUT_YOU@MAD_ABOUT_YOU {}× 14

Kiedy w życiu pojawiają się czarne plamy...

12.02.2014

Jak często podczas wykonywania zupełnie prozaicznych czynności zdarza się o czymś zapomnieć? Przez chwilowe zaćmienia myśli nie pamięta się, po co się poszło do kuchni. Zapomina się, co się chciało powiedzieć, a to jest na końcu języka. W coraz większym poddenerwowaniu szuka się ważnej rzeczy, kiedy okazuje się, że leżała w miejscu zupełnie innym ... {} Recenzja książki Ślubna suknia

SK
@skrzatix
{}× 2

Suspens paryskich uliczek

12.03.2013

Do książki Pana Lemaitre podchodziłam z dużą dozą sceptycyzmu. Po przeczytaniu opisu na obwolucie i wysłuchaniu wrażenia mojej siostry po lekturze, doszłam do wniosku, że jest to pozycja o kolejnej schizofreniczce. Jakie było moje zaskoczenie, gdy dotarłam do momentu, gdzie moje wyobrażenie zostało doszczętnie zniszczone, zastępując je czystym zach... {} Recenzja książki Ślubna suknia

@VivienneD@VivienneD {}× 1

Ślubna suknia

28.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ślubna suknia” to moje pierwsze spotkanie z francuskim autorem Pierrem Lemaitrem. Thiller nie bez powodu został nagrodzony Goutte de Sang d’Encre, czyli główną nagrodę czytelników. Krytycy podobno porównują książkę do "Dziecka Rosemary" Iry Levina, co dodatkowo działa na wyobraźnię… Sophie Duguet jest opiekunką do dziecka zatrudnioną w domu pańs... {} Recenzja książki Ślubna suknia

@alison2@alison2 {}× 1

Ślubna suknia

30.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierre Lemaitre - francuski pisarz i scenarzysta. Sophie Duguet poznajemy w czasie, kiedy pracuje jako opiekunka do dziecka w domu państwa Gervais. Zajmuje się ich sześcioletnim synkiem Léo. Któregoś ranka Sophie wchodzi do pokoju chłopca i odkrywa jego zwłoki. Jest przerażona. Siedzi na podłodze tuląc martwe ciało dziecka i zanosi się spazmatyczn... {} Recenzja książki Ślubna suknia

@magda87@magda87 {}× 1

Doprowadzona do obłędu…

19.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„I wtedy na moment wpadł w panikę. Nie chciał, żeby umarła. „Nie w taki sposób…”, pomyślał. Nie chciał, żeby mu się wymknęła. Sophie chciała mu ukraść swoją śmierć. Sama wybrała gdzie, kiedy i jak. Ta samowola wydawała mu się całkowitą negacją wszystkich jego poczynań, to samobójstwo - obraża jego inteligencje. Jeśli Sophie w taki sposób umrze... {} Recenzja książki Ślubna suknia

@Bujaczek@Bujaczek {}× 1

Reading is fun – Pierre Lemaitre ,,Ślubna suknia”

29.06.2012

Główna bohaterka dwudziestoparoletnia Sophie wiedzie spokojnie, szczęśliwe życie u boku kochającego męża Vincenta. Oboje są młodzi, piękni, dobrze zarabiają, niedawno wzięli ślub. Nic im w życiu nie brakuje. Jednak tą idylle coś drastycznie przerywa, z Sophie zaczyna się coś dziać. Zapomina gdzie zaparkowała samochód( później szuka go godzinami... {} Recenzja książki Ślubna suknia

@Fashionpart@Fashionpart {}× 1

Chaotyczna Sophie Duguet

{} WYBÓR REDAKCJI
21.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy człowiek ma już za sobą ''trochę'' przeczytanych książek, kiedy to ''trochę'' jest mocno zróżnicowane i gatunkowo i tematycznie, czasami wtedy popada w rodzaj rutyny i wydaje mu się, że właściwie wszystko już czytał. Bierze kolejną książkę do ręki przerzuca jeden rozdział, albo kilka kartek wzdycha ciężko i myśli ''to już było'' i to i to i ... {} Recenzja książki Ślubna suknia

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl