Sowiety od kuchni Mikojan i sowiecka gastronomia

Irina Głuszczenko
5.3 /10
Ocena 5.3 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów
Sowiety od kuchni Mikojan i sowiecka gastronomia
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
5.3 /10
Ocena 5.3 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów

Opis

Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Irina Głuszczenko pokazuje, że zmiana w tym, co i jak podaje się na kolację, może mieć równie rewolucyjne znaczenie jak zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna.

W Sowietach od kuchni... Irina Głuszczenko zabiera czytelników za kulisy radzieckiego imperium. Pokazuje „kuchenny” wymiar bolszewickiej rewolucji - często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień zwykłych ludzi. Ustanowienie nowej, kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, w której ukraińskie pierożki spotykały się z gruzińskimi szaszłykami; stworzenie podstaw przemysłowej produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki - wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak władza rad, elektryfikacja czy budowa pieców Magnitogorska. Nic dziwnego, że bohater książki, Anastas Mikojan, komisarz przemysłu spożywczego, zyskał miano „ulubionego komisarza ludu”. Głuszczenko, szeroko przytaczając dokumenty z epoki, tworzy barwną narrację z historii życia codziennego ZSRR, wymykającą się zużytym „sowietologicznym” kliszom.

Domowe jedzenie jest czymś staroreżimowym, zacofanym, burżuazyjnym. Należy z nim walczyć, tak samo jak z innymi przeżytkami starego świata. Zniszczenie idei domowego jedzenia jest konieczne, by wyswobodzić kobietę z kuchennej niewoli. Był nawet plakat ilustrujący, jak to kobieta wyrywa się na wolność, za próg kuchni. Precz z rondlami, patelniami, won z zatęchłego starego świata domowych trosk! Naprzód, ku świetlanej przyszłości pracy i działalności społecznej!
Fragment książki
Data wydania: 2012-10-22
ISBN: 978-83-62467-83-9, 9788362467839
Wydawnictwo: Krytyki Politycznej
Seria: Historyczna [Krytyka Polityczna]
Kategoria: Literatura faktu
Stron: 208

Autor

Irina Głuszczenko Irina Głuszczenko – kulturoznawczyni, iberystka, badaczka życia codziennego w Związku Radzieckim. Wykłada w Wyższej Szkole Ekonomicznej w Moskwie. Dziennikarka radiowa i prasowa, krytyczka teatralna, publikuje m.in. w „The Moscow Times” i „Niezawisi...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Kłamstwa o sowieckiej gastronomii

WYBÓR REDAKCJI
13.11.2023

Książka opowiada o jednym z przywódców sowieckich, Anastasie Mikojanie, prawdziwym Matuzalemie politycznym, który zaczynał swoją karierę przy Leninie, a kończył w czasach Breżniewa. To, że Mikojan przeżył fizycznie Stalina i politycznie Chruszczowa było świadectwem dużego talentu politycznego i zwyczajnego szczęścia. Drugim bohaterem książki jest... Recenzja książki Sowiety od kuchni Mikojan i sowiecka gastronomia

@almos@almos × 23

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@zuszka60
2019-12-01
7 /10
Przeczytane Rosja Posiadam

Fantastyczna i wyjątkowa na rynku w tej tematyce. Podziwiam autorkę, że zdecydowała się podjąć wyzwanie prześledzenia i przelania na papier tej tematyki. W dodatku w Takim kraju i w Takim okresie. Wyszło super!!!!
Ta książka to nie tylko opowieść-wspomnienia rosyjskiej kuchni i żywieniowych zwyczajów jej mieszkańców tuz przed i po II wojnie światowej. Książka że doskonale oddaje klimat minionego okresu również w Polsce. Zresztą czy mogło być inaczej w tamtym czasie?
Chociaż początek zapowiadał bardzo płytko i powierzchownie potraktowany temat, to z każdą następna kartką zmieniałam zdanie. I z niedosytem kończyłam ostatnią stronę.
Książka być może tylko dla wąskiej grupy odbiorców. Myślę że znajdzie zwolenników wśród tych, których dzieciństwo i młodość upływały w czasach PRL-u. „Smaczki„ z tamtego okresu, których w książce nie brakuje pozwolą cofnąć się wspomnieniami w ten jakże inny niż dziś, trudny i rzadko kolorowy, ale jednak niezapomniany świat.

| link |
@almos
2023-11-13
3 /10
Przeczytane ebook Rosja/ZSRR
@ryszpak
2019-12-01
6 /10
Przeczytane Kulinaria A.D. 2018 Historia - XX wiek

Cytaty z książki

O nie! Książka Sowiety od kuchni Mikojan i sowiecka gastronomia. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat