"Prawo żywnościowe jest nową, dynamicznie rozwijającą się dziedziną prawa; ma ścisłe powiązania z prawem rolnym, handlowym i konsumenckim. Wykształciły się już zasady ogólne i terminologia tego prawa, osadzone w prawie międzynarodowym,.wspólnotowym i krajowym. Część szczegółową tworzą regulacje dotyczące poszczególnych dziedzin prawa żywnościowego, których przykłady prezentowane są w niniejszej pracy zbiorowej. Kształcenie prawników w zakresie prawa żywnościowego zostało zapoczątkowane powstaniem w 1999 roku na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego Pracowni Prawa Żywnościowego w Zakładzie Prawa Rolnego, kierowanej przez Profesor Małgorzatę Korzycką-lwanow. Do chwili obecnej powstało około 40 prac magisterskich, ukończono dwie prace doktorskie a kolejne są opracowywane. Studia z prawa żywnościowego to dorobek Pracowni prezentowany przez jej Kierownika oraz współpracujących doktorów i doktorantów."