Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego

Anthony Bourdain
7.2 /10
Ocena 7.2 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów
Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.2 /10
Ocena 7.2 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów

Opis

 Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i najdziwniejsze potrawy.
 Podczas swej kulinarnej podróży Bourdain dociera do Kambodży, Portugalii, Japonii, Hiszpanii, Wietnamu, Rosji, Francji, Maroka, Wielkiej Brytanii, Meksyku i Zachodniego wybrzeża USA. A co znajduje w menu? Trującą rybę fugu (rybę, która mogą przygotować jedynie kucharze ze specjalną licencją), bijące serce kobry, flaczki z trawą cytrynową, zupę z koziej głowy, bacalao al pil-pil, haggis, ostrygi z La Teste i wiele innych rarytasów. 
Data wydania: 2011-03-14
ISBN: 978-83-7705-075-0, 9788377050750
Wydawnictwo: Carta Blanca
Seria: Bieguny
Kategorie: Reportaż, Wspomnienia
Stron: 336
Mamy 2 inne wydania tej książki

Autor

Anthony Bourdain Anthony Bourdain
Urodzony 25 czerwca 1956 roku w USA (Nowy Jork)
Anthony Michael „Tony” Bourdain – amerykański szef kuchni, kucharz, aktor, muzyk, restaurator, piosenkarz, osobowość telewizyjna i pisarz pochodzenia francusko-żydowskiego. Urodził się w Nowym Jorku jako syn Gladys (z domu Sacksman) Bourdain, redak...

Pozostałe książki:

Kill grill. Restauracja od kuchni Świat od kuchni Głodne kawałki.Kill Grill 2 Dorwać Jiro! O, kuchnia! Kill grill 3 Apetyt. Książka kucharska Cooks Tour Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny Kitchen Confidential Nasty Bits O, kuchnia! Kill Grill 3
Wszystkie książki Anthony Bourdain

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Smaki świata kontra niestrawny Anthony Bourdain

27.11.2019

Wiadomo nam, że programy telewizyjne są nagrywane, montowane z najlepszych ujęć i wtedy Anthony Bourdain jawi się jako spec od kuchni i jej tajemnych technik. Niestety, po napisaniu książki odkrył swoje prawdziwe oblicze człowieka, który wie lepiej, jeśli nie najlepiej, ignorując przesłanki kulturowe odwiedzanego kraju. Pisząc o kuchni trzeba mie... Recenzja książki Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego

@Asamitt@Asamitt × 5

Kto szuka ten najczęściej coś znajduje...

25.08.2011

Mając czterdziestkę na karku i dobrze płatną, stałą pracę Anthony Bourdain dochodzi do wniosku, że czegoś mu w życiu brakuje. Postanawia więc wyruszyć, wraz ze stale mu towarzyszącą ekipą telewizyjną, niemalże dookoła świata w poszukiwaniu posiłku doskonałego. O tym czy znalezienie owego posiłku jest w ogóle możliwe i w czym ta doskonałość miałaby ... Recenzja książki Świat od Kuchni W Poszukiwaniu Posiłku Doskonałego.

@izusr@izusr

W poszukiwaniu posiłku doskonałego

19.07.2011

Podtytuł książki („w poszukiwaniu posiłku doskonałego”), to idealne podsumowanie całości, która porwała mnie jak rwąca rzeka w fascynującą podróż po smakach, aromatach i kulturze. Jedzenie, gotowanie, kuchnia. Ludzie kochają jeść. Programów kulinarnych, tak w Polsce, jak i za granicą, jest multum. Nikt jednak nie mówi o tym, co dzieje się poza kuc... Recenzja książki Świat od Kuchni W Poszukiwaniu Posiłku Doskonałego.

@wolfikowa@wolfikowa

Świat od kuchni

20.02.2013

W naszym kraju aż roi się od programów kulinarnych i znakomitych kucharzy, którzy za sprawą mediów szybko stali się celebrytami. Niemal każdego dnia śledzić możemy potyczki znanej restauratorki z niefrasobliwymi właścicielami jadłodajni, podróże miłego i wiecznie uśmiechniętego kucharza, który zwykł gotować w różnych zakątkach świata czy też cieszą... Recenzja książki Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego

KO
@kolmanka

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Maynard
@Maynard
2011-06-24
10 /10
Przeczytane non-fiction mix czyli literatura faktu i mitu U mnie na półce Seria "Bieguny" wydawnictwa Carta Blanca

Świetna, pikantna, doprawiona niczym Bograc, wyrafinowana jak sushi, mocna jak rosyjska "woda", śmieszna, bogata (w anegdoty) jak minestrone, po prostu wyśmienita! Bourdain pisze jak Cejrowski, Łysiak i Głowacki razem wzięci. Kowboj, rockman, hippis i smakosz poszukuje smaku idealnego w kilkunastu krajach świata. Każdy z rozdziałów to inny kraj, inni ludzie, inne dania i inne przygody. Kulinarna podróż w nieznane z kamerą (na potrzeby pierwszego sezonu "Bez rezerwacji") może przerodzić się w doskonałą okazję do np. skorzystania z rosyjskiej Bani, Kambodżańskiej strzelnicy, zjedzenia pieczonej kozy z Berberami czy wizyty w tradycyjnym japońskim ryokan. Z Anthonym nie można się nudzić a książka wciąga niczym najlepsza powieść akcji. Lubicie jego program? Z pewnością pokochacie książkę. Polecam!

| link |
@Asamitt
2019-11-27
3 /10
Przeczytane Podróżnicza/Reportaż Smaki & Zapachy ✈ Wymienione/Sprzedane
KO
@kolmanka
2013-02-20
5 /10
@izusr
@izusr
2011-08-25
8 /10
Przeczytane
@wolfikowa
@wolfikowa
2011-07-19
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl