Naturalne soki owocowe i warzywne stosuje się od stuleci w celu utrzymania zdrowia, przywrócenia wigoru i leczenia chorób. Jednakże dzisiejsze naładowane cukrem, pasteryzowane soki dają konsumentom niewiele korzyści. Książka Stephena Blauera Świeże soki – na zdrowie! pokazuje, w jaki sposób uzyskać najwyższe wartości odżywcze ze świeżych owoców i warzyw – od ananasa po zieloną paprykę. Książka Świeże soki – na zdrowie! przedstawia:. -pyszne przepisy na sok, takie jak Cytrusowa niespodzianka, Letnie zauroczenie i Górski poncz; -obszerne tabele wymieniające zawartość składników odżywczych; -krótką analizę każdego soku i problemów zdrowotnych, które skutecznie leczy; -proste w zastosowaniu techniki pozbywania się herbicydów i pestycydów z owoców i warzyw. Ten bogaty w informacje, interesujący, wyczerpujący temat podręcznik dostarcza wszystkiego, co trzeba wiedzieć, aby maksymalnie wykorzystać dobrodziejstwa natury.