Sztukamięs ze szlachtuza

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
6.5 /10
Ocena 6.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Sztukamięs ze szlachtuza
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6.5 /10
Ocena 6.5 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę?

Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Autorka
Data wydania: 2021-07-21
ISBN: 978-83-8191-270-9, 9788381912709
Wydawnictwo: CZARNE
Seria: Poza serią
Stron: 328
dodana przez: Catta

Autor

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Magdalena Kasprzyk-Chevriaux – z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna Specjalizuje się w historii kuchni polskiej. Prowadzi rubrykę Historie kuchenne w krakowskiej „Gazecie Wyborczej”, regularnie pisze także dla portalu Culture.pl...

Pozostałe książki:

Sztukamięs ze szlachtuza Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Wszystkie książki Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Sztukamięs ze szlachtuza nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@agulkag
2021-08-04
Przeczytane

Stek, polędwica, skrzydełka, tatar, burger, schabowy takimi to przysmakami na pewno nie pogardzi mięsożerca. Natomiast wegetarianie czy weganie dostaną na ich brzmienie przynajmniej gęsiej skórki. Ale czy ta, czy druga strona zna historię dań mięsnych? Jeśli nie, to ta książka jest genialna aby nadrobić braki.
Nie jest to zwykłe opowiadanie o przyrządzaniu dań, choć i parę ogólnych przepisów znajdziemy. Tu autorka skupia się przede wszystkim na prześledzeniu historii poszczególnych gatunków czy to drobiu czy gatunków dających mięso tzw. czerwone, czy też dziczyzny. Dowiemy się jak to się stało, że na dworach jadano kapłony czy pulardy, a obecnie mało kto wie o co chodzi w tym nazewnictwie.
Zobaczymy jak toporny okres komunizmu wpłynął na zniszczenie jakże pięknych tradycji kulinarnych w Polsce, no i kim są kulinarni snobowie, którzy skłaniają się do jedzenia dosyć dziwnych części typu oko, macica itp.

× 5 | link |
@KazikLec
@KazikLec
2022-12-12
7 /10
Przeczytane 2022
JU
@Justyna_6
2022-11-09
6 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Sztukamięs ze szlachtuza. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl