Sztukami─Ös ze szlachtuza

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Sztukami─Ös ze szlachtuza
Popraw t─Ö ksi─ů┼╝k─Ö | Dodaj inne wydanie

Opis

Po raz pierwszy w historii ┼éatwy dost─Öp do mi─Ösa ma ka┼╝dy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzy─ç, dzi┼Ť jednak ┼╝yjemy w erze przesytu i hodowli przemys┼éowych. Pytanie o zasadno┼Ť─ç jedzenia mi─Ösa nigdy nie by┼éo bardziej aktualne. Jedni twierdz─ů, ┼╝e jest ono pass├ę, inni uwa┼╝aj─ů, ┼╝e to nasza polska tradycja. Jak jest naprawd─Ö?

Ta ksi─ů┼╝ka powsta┼éa, poniewa┼╝ wierz─Ö, ┼╝e jako ÔÇ×obywatele ┼ŤwiataÔÇŁ powinni┼Ťmy zna─ç nasz─ů histori─Ö. Zanim wi─Öc si─Ögniecie po sma┼╝on─ů pier┼Ť brojlera lub grillowan─ů kark├│wk─Ö z tucznika, poznajcie prawdziw─ů histori─Ö polskiego mi─Ösa i odkryjcie dawny ┼Ťwiat polskiej kuchni, w kt├│rej pekefleisz, pier┼Ťnik czy kap┼éon kr├│lowa┼éy nie tylko od ┼Ťwi─Öta.
Autorka
Data wydania: 2021-07-21
ISBN: 978-83-8191-270-9, 9788381912709
Wydawnictwo: CZARNE
Seria: Poza seri─ů
Stron: 328
dodana przez: ReginaCatta

Autor

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Magdalena Kasprzyk-Chevriaux ÔÇô z wykszta┼écenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna Specjalizuje si─Ö w historii kuchni polskiej. Prowadzi rubryk─Ö Historie kuchenne w krakowskiej ÔÇ×Gazecie WyborczejÔÇŁ, regularnie pisze tak┼╝e dla portalu Culture.pl...

Pozosta┼ée ksi─ů┼╝ki:

Kap┼éony i szcze┼╝uje. Opowie┼Ť─ç o zapomnianej kuchni polskiej
Wszystkie ksi─ů┼╝ki Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

Gdzie kupi─ç

Ksi─Ögarnie internetowe
Sprawdzam dost─Öpno┼Ť─ç...
Ogłoszenia
{}
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukaj─ů tej ksi─ů┼╝ki
{}

Moja Biblioteczka

Ju┼╝ przeczytana? Jak j─ů oceniasz?

Recenzje

Ksi─ů┼╝ka Sztukami─Ös ze szlachtuza nie ma jeszcze recenzji. Znasz j─ů? Mo┼╝e napiszesz kilka s┼é├│w dla innych Kanapowicz├│w?
{}´ŞĆ Napisz pierwsz─ů recenzje

Moja opinia o ksi─ů┼╝ce

Opinie

@agulkag
2021-08-04
Przeczytane

Stek, pol─Ödwica, skrzyde┼éka, tatar, burger, schabowy takimi to przysmakami na pewno nie pogardzi mi─Öso┼╝erca. Natomiast wegetarianie czy weganie dostan─ů na ich brzmienie przynajmniej g─Ösiej sk├│rki. Ale czy ta, czy druga strona zna histori─Ö da┼ä mi─Ösnych? Je┼Ťli nie, to ta ksi─ů┼╝ka jest genialna aby nadrobi─ç braki.
Nie jest to zwyk┼ée opowiadanie o przyrz─ůdzaniu da┼ä, cho─ç i par─Ö og├│lnych przepis├│w znajdziemy. Tu autorka skupia si─Ö przede wszystkim na prze┼Ťledzeniu historii poszczeg├│lnych gatunk├│w czy to drobiu czy gatunk├│w daj─ůcych mi─Öso tzw. czerwone, czy te┼╝ dziczyzny. Dowiemy si─Ö jak to si─Ö sta┼éo, ┼╝e na dworach jadano kap┼éony czy pulardy, a obecnie ma┼éo kto wie o co chodzi w tym nazewnictwie.
Zobaczymy jak toporny okres komunizmu wp┼éyn─ů┼é na zniszczenie jak┼╝e pi─Öknych tradycji kulinarnych w Polsce, no i kim s─ů kulinarni snobowie, kt├│rzy sk┼éaniaj─ů si─Ö do jedzenia dosy─ç dziwnych cz─Ö┼Ťci typu oko, macica itp.

{}× 5 | link |

Cytaty z ksi─ů┼╝ki

O nie! Ksi─ů┼╝ka Sztukami─Ös ze szlachtuza. czuje si─Ö pomini─Öta, bo nikt nie doda┼é jeszcze do niej cytatu. Mo┼╝e jej pomo┼╝esz i dodasz jaki┼Ť?
{} Dodaj cytat
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatno┼Ťci
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe