Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.  
Data wydania: 2018-11-14
ISBN: 978-83-8049-774-0, 9788380497740
Wydawnictwo: CZARNE
Seria: Poza serią
Stron: 336
dodana przez: kazal_ka
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Jarosław Dumanowski Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożyt...

Pozostałe książki:

Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane Historia 2. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych. Zakresy podstawowy i rozszerzony Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696 Kucharz doskonały Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw... Przepisy Paula Tremo Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne The Power of Taste. Europe at the Royal Table Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku
Wszystkie książki Jarosław Dumanowski

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Warto przecierpieć przystawkę dla deseru

5.12.2019

Jedzenie to była pasza, żarło się co było i popadło, najlepiej piekielnie przyprawione (dla ukrycia, że zepsute), tonące w tłuszczu mięso popijane żurem. No chyba że był post, to jedzono tylko suchy chleb i ziemniaki. Mam dobre wyobrażenie kuchni staropolskiej, nie? Zachęcające menu, interesująca nazwa, renomowane Czarne, no jak tu nie chwycić za... Recenzja książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

@KazikLec@KazikLec × 4

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@KazikLec
@KazikLec
2019-12-05
7 /10
Przeczytane 2019

Cytaty z książki

O nie! Książka Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat