Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.  
Data wydania: 2018-11-14
ISBN: 978-83-8049-774-0, 9788380497740
Wydawnictwo: CZARNE
Seria: Poza serią
Stron: 336
dodana przez: kazal_ka
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Jarosław Dumanowski Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożyt...

Pozostałe książki:

Historia 2. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych. Zakresy podstawowy i rozszerzony Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki
Wszystkie książki Jarosław Dumanowski

Gdzie kupić

Polecane
Amazon.pl 24.69zł Kup teraz
Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
{}
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
{}

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Warto przecierpieć przystawkę dla deseru

5.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jedzenie to była pasza, żarło się co było i popadło, najlepiej piekielnie przyprawione (dla ukrycia, że zepsute), tonące w tłuszczu mięso popijane żurem. No chyba że był post, to jedzono tylko suchy chleb i ziemniaki. Mam dobre wyobrażenie kuchni staropolskiej, nie? Zachęcające menu, interesująca nazwa, renomowane Czarne, no jak tu nie chwycić za... {} Recenzja książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

@KazikLec@KazikLec {}× 4

Moja opinia o książce

Opinie

@KazikLec
2019-12-05
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}
{} 7 /10
Przeczytane 2019

Cytaty z książki

O nie! Książka Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
{} Dodaj cytat
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe