Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze

Jarosław Dumanowski
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie! Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze… Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej – tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach.  
Data wydania: 2010
ISBN: 978-83-60959-22-0, 9788360959220
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Seria: Silva Rerum
Kategoria: Historia
Stron: 92
dodana przez: bookkeeper

Autor

Jarosław Dumanowski Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożyt...

Pozostałe książki:

Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane Historia 2. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych. Zakresy podstawowy i rozszerzony Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696 Kucharz doskonały Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw... Przepisy Paula Tremo Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne The Power of Taste. Europe at the Royal Table Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku
Wszystkie książki Jarosław Dumanowski

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Kminek, jak słodko!

5.12.2019

Mało kto pamięta, że szlachcic z "Żony modnej" ożenił się tylko ze względu na jej forsę, więc zasłużył na wszystko, co go spotkało. Pewnie jeszcze mniej osób przypomina sobie fragment, w którym świeżo upieczona małżonka nabija się z upodobań deserowych głównego bohatera. Kmin kandyzowany, gomułki, tatar w cukrze, okej, dziwne – ale co ta kobieta m... Recenzja książki Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze

@KazikLec@KazikLec × 2

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2019-12-01
7 /10
Przeczytane Kulinaria Posiadam A.D. 2018 Historia XVII wiek Historia - XVIII wiek

Fascynująca historia cukru i słodyczy na polskich stołach, oparta o kilka najstarszych wydanych w Polsce książek kucharskich. Od "Compendium ferculorum..." Czernieckiego, poprzez "Modę bardzo dobrą..." po "Kucharza Doskonałego" Wielądki.

"Tatarskie ziele w cukrze..." stanowi idealny wstęp dla tych, którzy chcieliby głębiej poznać smaki Polaków schyłku wieku siedemnastego. Po więcej szczegółów proszę sięgnąć do pięknie wydanych przedruków z serii "Monumenta Poloniae Culinaria" Muzeum Pałacu w Wilanowie.

× 1 | link |
@KazikLec
@KazikLec
2019-12-05
7 /10
Przeczytane 2019

Cytaty z książki

O nie! Książka Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat