Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze

Jarosław Dumanowski
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Książka Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Książka Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie! Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze… Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej – tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach.  
Data wydania: 2010
ISBN: 978-83-60959-22-0, 9788360959220
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Seria: Silva Rerum
Kategoria: Historia
Stron: 92
dodana przez: bookkeeper

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe


Ogłoszenia

{}
Dodaj ogłoszenie
za darmo!
Używane książki mają duszę. Zamiast kupować w sklepie, zajrzyj na naszą stronę z ogłoszeniami. Książkowe zero-waste? Kupuj używane, sprzedawaj niechciane.

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Kminek, jak słodko!

Mało kto pamięta, że szlachcic z "Żony modnej" ożenił się tylko ze względu na jej forsę, więc zasłużył na wszystko, co go spotkało. Pewnie jeszcze mniej osób przypomina sobie fragment, w którym świeżo upieczona małżonka nabija się z upodobań deserowych głównego bohatera. Kmin kandyzowany, gomułki, tatar w cukrze, okej, dziwne – ale co ta kobieta ma do pierników? "Tatarskie ziele w cukrze" to książka-cukierek – słodka i malutka, liczy sobie niecałe 90 stron. Jej treść kręci się wokół kariery cukru w Europie, rozumienia deseru po barokowemu i oświeceniowemu, słodyczowych eksperymentów, postrze... czytaj dalej »

Moja opinia o książce

Opinie
@ryszpak
@ryszpak
2019-12-01
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}
{} 7 /10
Przeczytane Kulinaria Posiadam A.D. 2018 Historia XVII wiek Historia - XVIII wiek

Fascynująca historia cukru i słodyczy na polskich stołach, oparta o kilka najstarszych wydanych w Polsce książek kucharskich. Od "Compendium ferculorum..." Czernieckiego, poprzez "Modę bardzo dobrą..." po "Kucharza Doskonałego" Wielądki.

"Tatarskie ziele w cukrze..." stanowi idealny wstęp dla tych, którzy chcieliby głębiej poznać smaki Polaków schyłku wieku siedemnastego. Po więcej szczegółów proszę sięgnąć do pięknie wydanych przedruków z serii "Monumenta Poloniae Culinaria" Muzeum Pałacu w Wilanowie.

{}× 1 | link |
@KazikLec
2019-12-05
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}
{} 7 /10
Przeczytane 2019

Cytaty z książki

O nie! Książka Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
{} Dodaj

Książki, recenzje, ogłoszenia, społeczność!

Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebuje każdy wielbiciel książek. Załóż konto i korzystaj w pełni ze wszystkich możliwości serwisu.
Zarejestruj się
{}