Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze recenzja

Kminek, jak słodko!

Autor: @KazikLec ·1 minuta
2019-12-05
Skomentuj
2 Polubienia
Mało kto pamięta, że szlachcic z "Żony modnej" ożenił się tylko ze względu na jej forsę, więc zasłużył na wszystko, co go spotkało. Pewnie jeszcze mniej osób przypomina sobie fragment, w którym świeżo upieczona małżonka nabija się z upodobań deserowych głównego bohatera. Kmin kandyzowany, gomułki, tatar w cukrze, okej, dziwne – ale co ta kobieta ma do pierników?

"Tatarskie ziele w cukrze" to książka-cukierek – słodka i malutka, liczy sobie niecałe 90 stron. Jej treść kręci się wokół kariery cukru w Europie, rozumienia deseru po barokowemu i oświeceniowemu, słodyczowych eksperymentów, postrzegania miodu, kawy... Niewiele wiadomo w sumie o tym rozdziale historii kuchennej (i nierzadko autor powtarza te same informacje; mógłby też dać już spokój Wielądce, że literat i chudy), ale to, co Dumanowski wygrzebał z książek kucharskich zaspakaja apetyt. Na koniec zaserwowane zostaje siedem przepisów Macieja Nowickiego zainspirowanych smakami przeszłości.

Jestem wielkim fanem e-booków, ale cieszę się, że tę pozycję mam w wersji papierowej. Dobra, ta okłada ze słabo widocznym tytułem to może nieszczególnie, ale wnętrze cieszy przyjemnym, miodowym kolorem i prostymi ilustracjami (pszczółki!) Wojciecha Staniewskiego.

Jestem po przeczytaniu "Kapłonów i szczeżuji", których Dumanowski jest współautorem, a jego "Tatarskie ziele w cukrze" zostało przeze mnie domówione na deser. I w roli takiej przekąski ta książeczka doskonale się sprawdza.

[Recenzja została po raz pierwszy (16.02.2019) opublikowana na LubimyCzytać pod pseudonimem Kazik.]

Moja ocena:

Data przeczytania: 2019-02-16
× 2 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Jarosław Dumanowski
7/10
Seria: Silva Rerum

Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Ś...

Komentarze
Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Jarosław Dumanowski
7/10
Seria: Silva Rerum
Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Ś...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @KazikLec

The Inugami Curse
Chryzantema, cytra, topór

To, że klan Inugami to banda serdecznie nienawidzących się nawzajem palantów, nie jest żadną nowością. Równie dobrze znanym w okolicy faktem jest ich źle skrywane wyczek...

Recenzja książki The Inugami Curse
The Honjin Murders
Och, spadł śnieg - jak niespodziewanie

1937, prowincja, cała okolica żyje ślubem lokalnego panicza i nauczycielki. I będzie jeszcze bardziej żyła morderstwem, które wydarzy się w noc po ceremonii, gdy rodzinę...

Recenzja książki The Honjin Murders

Nowe recenzje

Córka milionera
Córka milionera
@Malwi:

"Córka milionera" to kryminał, który na pierwszy rzut oka może wydawać się klasycznym dreszczowcem, ale Tomasz Wandzel ...

Recenzja książki Córka milionera
Tylko dobre wiadomości
Z optymizmem patrzeć w przyszłość
@Moncia_Pocz...:

Już dość dawno nie sięgałam po książki Agnieszki Krawczyk, choć kiedyś czytywałam je systematycznie. Postanowiłam nadro...

Recenzja książki Tylko dobre wiadomości
Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Jestem oczarowana
@stos_ksiazek:

Ależ wyciągnęłam się w tę książkę. Po prostu przepadałam! Nie spodziewałam się, że „Pomiędzy wiarą a przekleństwem” Joa...

Recenzja książki Pomiędzy wiarą a przekleństwem