Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii
kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego
pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV
Sorbona oraz komitetu redakcyjnego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”.
We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze
polskie książki kucharskie (seria Monumenta
Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady
naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje
programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Opracowanie
i edycja rozproszonego materiału źródłowego. Popularyzator wiedzy o dawnej
kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym
blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę „Kuchnia
staropolska” na Facebooku (www.facebook.com/kuchniastaropolska).