Jarosław Dumanowski

Autor 3 czytelników
Zostań fanem autora:
8 /10
4 oceny z 3 książek,
przez 3 kanapowiczów
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja
Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii
kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, jest członkiem międzynarodowego komitetu naukowego
pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV
Sorbona oraz komitetu redakcyjnego „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej”.
We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze
polskie książki kucharskie (seria Monumenta
Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady
naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje
programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Opracowanie
i edycja rozproszonego materiału źródłowego. Popularyzator wiedzy o dawnej
kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym
blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę „Kuchnia
staropolska” na Facebooku (www.facebook.com/kuchniastaropolska).

Książki

Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Jarosław Dumanowski
7/10
Seria: Silva Rerum

Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Ś...

Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Stanisław Czerniecki
7/10
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum alb...

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
2 wydania
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
7/10
Seria: Poza serią

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskie...

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska, Jarosław Dumanowski
10/10
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. ...

Historia 2. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych. Zakresy podstawowy i rozszerzony
Historia 2. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych. Zakresy podstawowy i rozszerzony
Jarosław Dumanowski

Historia 2. Zakresy podstawowy i rozszerzony. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych

Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696
Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

Półroczne menu króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości składa się z produktów wydawanych codziennie na stoły poszczególnych osób na obiad i wieczerzę. Lektura tych zestawień układa się w pasjonu...

Kucharz doskonały
Kucharz doskonały
Wojciech Wielądko
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej Cuisiniere bourgeoise (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć te...

Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki
Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki
Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki
Seria: Silva Rerum

Książka przygotowana przez Jarosława Dumanowskiego ze współczesnymi interpretacjami przepisów opracowanymi przez Macieja Nowickiego przedstawia historię różnych produktów żywieniowych, opowiada o ich...

Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw...
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw...
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

Spisana ok. 1686 r. Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. P...

Przepisy Paula Tremo
Przepisy Paula Tremo
Jarosław Dumanowski
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

IX tom serii „Monumenta Poloniae Culinaria” zawiera receptury Paula Tremo. które opowiadają o czymś więcej niż o przyrządzaniu wołowiny, zupy, kapłona i flaków. Kuchmistrz Stanisława Augusta przedsta...

Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku
Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku
Jerzy Poznański, Andrzej Pawlas, Jarosław Dumanowski, Stanisław Czerniecki
Seria: Silva Rerum

To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które – praktycznie każdy – może przyrządzić sobie we własnej kuchni. P...

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy op...

The Power of Taste. Europe at the Royal Table
The Power of Taste. Europe at the Royal Table
Seria: Silva Rerum

In the autumn of 2018, food historians, food studies scholars, museum curators, chefs and culinary journalists met at an international conference in Wilanów, the residence of the king of Poland, Jan ...

Wiedza o Kulturze pod zakr P szk ponad
Jarosław Dumanowski

Podręcznik do wiedzy o kulturze dla liceum ogólnokształcącego, liceum profilowanego i technikum.

Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria

Zbiór dla kuchmistrza to prawdziwa summa staropolskiej wiedzy kulinarnej. Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki U...

Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku
Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku
Jarosław Dumanowski

Rozprawa jest pracą z dziedziny historii kultury materialnej. Autora interesują jednak nie tylko same przedmioty, które dawniej otaczały ludzi. Z wyliczeń i opisów osiemnastowiecznych inwentarzy, test...

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze