Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.  
Data wydania: 2017
ISBN: 978-83-63580-92-6, 9788363580926
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Stron: 366
dodana przez: Mirko

Autor

Jarosław Dumanowski Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożyt...

Pozostałe książki:

Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane Historia 2. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych. Zakresy podstawowy i rozszerzony Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696 Kucharz doskonały Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw... Przepisy Paula Tremo Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne The Power of Taste. Europe at the Royal Table Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku
Wszystkie książki Jarosław Dumanowski

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat