Przepisy Paula Tremo

Jarosław Dumanowski
Przepisy Paula Tremo
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

IX tom serii „Monumenta Poloniae Culinaria” zawiera receptury Paula Tremo. które opowiadają o czymś więcej niż o przyrządzaniu wołowiny, zupy, kapłona i flaków. Kuchmistrz Stanisława Augusta przedstawił autorską propozycję syntezy francuskich wzorców kulinarnych i polskiej tradycji. Odrzucenie ostrych przypraw i smakowych kontrastów, liberalizacja postu, klasycystyczna estetyka dobrego smaku, nowoczesne techniki redukcji, kondensacji i klarowania oraz odrzucenie zasad dietetyki humoralnej są u niego widoczne zarówno w recepturach „francuskich”, jak i „polskich”. Te ostatnie odwołują się do francuskiej mody na potrawy kojarzone z lotaryńskim dworem Stanisława Leszczyńskiego. Szybko zostały zaakceptowane jako dania jak najbardziej polskie, a rozwiązania królewskiego kuchmistrza znalazły licznych naśladowców i kontynuatorów.

Książka dostępna na stronie https://sklep.wilanow-palac.pl/ oraz w księgarni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Data wydania: 2022
ISBN: 978-83-66104-91-4, 9788366104914
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Stron: 198
dodana przez: agn.bielecka

Autor

Jarosław Dumanowski Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Kierownik Zakładu Historii Nowożyt...

Pozostałe książki:

Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane Historia 2. Czasy nowożytne w tekstach źródłowych. Zakresy podstawowy i rozszerzony Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696 Kucharz doskonały Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw... Przepisy Paula Tremo Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne The Power of Taste. Europe at the Royal Table Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku
Wszystkie książki Jarosław Dumanowski

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Przepisy Paula Tremo? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Przepisy Paula Tremo. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat