Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane

Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska, Jarosław Dumanowski
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.
Data wydania: 2016
ISBN: 978-83-63580-71-1, 9788363580711
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Stron: 376

Autor

Pozostałe książki:

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce od połowy XVII do początku XIX wieku Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Wszystkie książki Dorota Dias-Lewandowska

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

"Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane"

10.05.2017

To szósta już pozycja wydana przez Muzeum w Wilanowie w ramach serii „Polskie zabytki kulinarne”, pod redakcją niestrudzonego badacza staropolskiej kuchni – Jarosława Dumanowskiego. Tym razem współpracownikami Pana Profesora były Panie: Dorota Dias-Lewandowska i Marta Sikorska. „Staropolskie przepisy kulinarne” to zbiór aż 918 receptur, ale i inny... Recenzja książki Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane

@Anna30@Anna30 × 2

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Anna30
2017-05-10
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl