Czy cukier nas zabija?
Przez dziesięciolecia unikaliśmy tłuszczu, aby spełnić ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące redukcji jego spożycia. Udało nam się zmniejszyć nasze całkowite spożycie tłuszczu i zastąpić je tak zwanymi zdrowymi węglowodanami – przede wszystkim rafinowanymi ziarnami i cukrem. Jakie były konsekwencje dowiesz się z tej książki.
Autor twierdzi, że otyłość, cukrzyca i zaburzenia metaboliczne urosły do rozmiarów epidemii. Potwierdza to licznymi badaniami. Choroby serca są nadal naszym największym zabójcą. Podporządkowaliśmy się radom „ekspertów” i w rezultacie jesteśmy teraz bardziej chorzy niż kiedykolwiek wcześniej. Co poszło nie tak? Zastąpienie tłuszczu rafinowanymi węglowodanami było najgorszym błędem dietetycznym XX wieku i doprowadziło do niebotycznych poziomów chorób przewlekłych, których doświadczamy dzisiaj.
Dlaczego powinieneś jeść tłuszcz?
W całej historii tłuszcz był wysoko ceniony. Nasi starożytni przodkowie jedli każdy kawałek tłuszczu, który zdobyli, a nawet podejmowali wysiłek, aby otworzyć kości, aby uzyskać dostęp do tłustego szpiku kostnego. Kobiety w ciąży i karmiące otrzymywały dodatkowe porcje tłuszczu, aby zapewnić zdrowie zarówno matce, jak i noworodkowi. Ludzie jedzą tłuszcz od tysięcy lat, a nasze ciało jest dobrze przystosowane do metabolizowania tego składnika pożywienia. Dzięki tej książce poznasz dowody na to, że tłuszcz leczy.
Bądź szczupły jedząc tłuszcz
Zmniejsz spożycie węglowodanów (głównie cukru i zbóż rafinowanych) i dodaj więcej dobrych tłuszczów do diety. W tej książce Autor, znany wszystkim jako badać leczniczych właściwości oleju kokosowego, opisuje, w jaki sposób przemysł cukierniczy wpłynął na naukę i opinię publiczną, przekształcając tradycyjne pożywienie w dietetycznego potwora. Dowiesz się również, dlaczego tłuszcze są jednymi z naszych najpotężniejszych zdrowych pokarmów i jak ich używać do cofania chorób przewlekłych i osiągania lepszego zdrowia.
Czy wiesz, że tłuszcz może:
• ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny,
• pomóc zrównoważyć poziom hormonów,
• chronić przed chorobami zakaźnymi,
• tworzyć zdrowy mikrobiom jelit,
• poprawić funkcje trawienne i złagodzić stany zapalne,
• zapewnić więcej substancji odżywczych niż suplement multiwitaminowy,
• pomóc stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej,
• chronić przed chorobami serca, cukrzycą oraz demencją,
• regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne, wydzielanie śluzu, aktywność układu współczulnego i wiele innych.
Ta książka podpowie ci jak wybierać najzdrowsze tłuszcze i zastępować nimi to, co ci szkodzi.