Węgry od kuchni

Anna M. Pawłowska
Węgry od kuchni
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

W Polsce kuchnia węgierska kojarzy się głównie z gulaszem i tokajskimi winami. A przecież jest ona znacznie bardziej różnorodna! Oprócz niezliczonej ilości zup dysponuje szerokim wachlarzem wszelkich pörköltów, tokányi i paprykarzy, a już absolutnym specialité są różnego rodzaju potrawy mączno-ziemniaczane. Wiele potraw kuchni węgierskiej, takich jak wspomniany gulasz czy leczo, już dawno przyjęło się w polskiej kuchni. Stało się tak głównie dlatego, że przez blisko 1000 lat nasze narody sąsiadowały ze sobą i prowadziły bardzo ożywione kontakty, zarówno gospodarcze, jak i polityczne. To właśnie z tego okresu pochodzi powiedzenie "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki". Węgry są krajem ponad trzy razy mniejszym od Polski i stanowią swojego rodzaju miniaturę naszego kraju. Zamiast wysokich Tatr mają niezbyt wysokie przedgórze karpackie i alpejskie. Zamiast dostępu do morza mają największe jezioro w środkowowschodniej Europie. Ale wszystkie braki rekompensują Węgrom doskonałe warunki klimatyczne. Dzięki nim kraj cieszy się ogromnym zainteresowaniem turystycznym, ale przede wszystkim wyśmienite efekty przynosi uprawa dwóch najważniejszych dla tego narodu roślin winnej latorośli i papryki.
Data wydania: 2005
ISBN: 978-83-7250-189-9, 9788372501899
Wydawnictwo: AWM
Stron: 104

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Węgry od kuchni aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Węgry od kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl