Wokół stołu i kuchni

Jan Łoziński, Maja Łozińska
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Wokół stołu i kuchni
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Maria Dembińska "Z dziejów produkcji żywności w Polsce" Beata Meller "Obce wpływy w kuchni polskiej" Elżbieta Kowecka "Wyposażenie kuchni w XVIII i XIX wieku" Elżbieta Kowecka "Zastawa stołowa w Polsce w XVIII i XIX wieku" Beata Meller "Książki kucharskie w XIX wieku" Jolanta Niklewska "Słynne firmy spożywcze na ziemiach polskich" Jan Łoziński "Od karczmy do kawiarni" Maja Łozińska "Restauracje i kawiarnie jako ośrodki życia kulturalnego" Andrzej Markowski "Kuchnia w języku, czyli o nazwach produktów kulinarnych" Joanna Hubner-Wojciechowska "Symbolika i magia świątecznych potraw w Polsce" Tadeusz Chrzanowski "Kuchnia a literatura" Tadeusz Chrzanowski "Kuchnia a sztuki plastyczne" "Zawsze i wszędzie jadło było dla ludzkości problemem podstawowym: elementem istnienia, przetrwania, utrzymania gatunku. Można jednak rzec śmiało, że u Polaków znalazło ono coś, co można by określić terminem: obrzędu, kultu. Jedzenie weszło w skład narodowego etosu" - pisze w jednym z zamieszczonych w niniejszym tomie szkiców profesor Tadeusz Chrzanowski. "Wokół stołu i kuchni" to książka, która obiegowemu pojęciu "kuchnia polska" nadaje pełniejsze znaczenie. Czytelnik znajdzie w zebranych tu pracach historię obyczajów kulinarnych, odkryje obce wpływy w kuchni polskiej, pozna związki potraw z wierzeniami religijnymi.
Data wydania: 1994
ISBN: 83-85477-82-9, 8385477829
Wydawnictwo: Tenten
Stron: 170

Autor

Jan Łoziński Od lat bada obyczajowość Polaków w minionych wiekach. Ostatnie swoje prace poświęcił (wspólnie z żoną, Mają Łozińską) tematom związanym przede wszystkim z dwudziestoleciem międzywojennym. Opublikował m.in. W przedwojennej Polsce, W kurortach przedwo...

Pozostałe książki:

W przedwojennej Polsce Design i moda w przedwojennej Polsce Bieszczady. Gorgany i Czarnohora w starej fotografii Paderewski Ułani, poeci, dżentelmeni. Męski świat przedwojennej Polski W powojennej Polsce Wojciech Kossak Wokół stołu i kuchni 63 dni życia i walki Dwudziestolecie kobiet. Portrety Fine Polish cuisine. All the flavours of the year Historia polskiego smaku Lwów w starej fotografii Mościcki Mężowie stanu II RP - komplet w etui Narty Dancing Brydż w kurortach Drugiej Rzeczypospolitej Piłsudski Samochody, motocykle… Samoloty, szybowce... Sport automobilowy w przedwojennej Polsce Sport lotniczy w przedwojennej Polsce Statki, okręty, żaglowce... W kurortach przedwojennej Polski Warszawa lata 20.-80. Warszawa lata 70. Życie codzienne arystokracji
Wszystkie książki Jan Łoziński

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Wokół stołu i kuchni? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ryszpak
2019-12-01
7 /10
Przeczytane Posiadam A.D. 2014 Kulinaria

Jeżeli ktoś chce poczytać, jak rozwijały się polskie firmy spożywcze na przestrzeni wieków, skąd się wzięły nazwy takie jak "parówka", "bigos", "żur", gdzie jadała przed wojną elita naszych warstw kulturalnych czy jak rozwijało się wyposażenie kuchni w XVIII i XIX wieku - bardzo polecam tą książkę. Czyta się naprawdę doskonale, można się dowiedzieć naprawdę bardzo wielu ciekawych informacji.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Wokół stołu i kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl