Współczesna kuchnia dawnych Kresów

Mykoła Mańko
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Współczesna kuchnia dawnych Kresów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
10 /10
Ocena 10 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań bardziej lub mniej znanych, które - przygotowane według receptur zaskakujących zderzeniem tradycji i nowoczesności - odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. To wyjątkowy zbiór unikalnych przepisów czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów.

"Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie tub zbierzemy we własnym ogródku (…) Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, na Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna."

(od Autora)

Data wydania: 2022
ISBN: 978-83-7864-591-7, 9788378645917
Wydawnictwo: AA
Stron: 208
dodana przez: Anna30

Autor

Mykoła Mańko Mykoła Mańko
Urodzony w 1974 roku na Ukrainie (Drohobycz)
Mykoła Mańko – ukraiński pisarz, kucharz. Z wykształcenia teolog i lekarz weterynarii, z zamiłowania podróżnik i kucharz. Autor książki "Kuchnia klasztorów prawosławnych", związany z Wydawnictwem Nemrod oraz z Onet.pl. Pochodzi z Drohobycza, mieszk...

Pozostałe książki:

Współczesna kuchnia dawnych Kresów Kuchnia klasztorów prawosławnych
Wszystkie książki Mykoła Mańko

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Współczesna kuchnia dawnych Kresów

13.07.2022

Na samym początku muszę wspomnieć, że zanim rozpoczęłam zapoznawać z główną treścią zawartością tej ciekawej i bardzo ładnie wydanej w twardej oprawie książki zwróciłam uwagę na dwa ważne aspekty. Pierwszy z nich to wykonane pięknie prezentujące się w całości przez Pana Jędrzeja Majkę zdjęcia budowli, potraw autorskich oraz opisywanych terenów prz... Recenzja książki Współczesna kuchnia dawnych Kresów

@Anna30@Anna30 × 16

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Anna30
2022-07-13
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Współczesna kuchnia dawnych Kresów. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat