Letnie słońce wypełnia owoce i warzywa smakiem, kolorem i aromatem. Jesienią chcielibyśmy zatrzymać to wspomnienie w słoikach w postaci przetworów, nalewek, soków, by móc rozkoszować się smakiem lata przez cały rok. Koneserom kuchni, smakoszom, gospodyniom i wszystkim, dla których jedzenie to przyjemność, podpowiemy: - Kiedy przypada sezon na robienie sałatki warzywnej w occie? - Jaka papryka najlepiej nadaje się do przetworów? - Co to jest chutney i jak go przygotować? - Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu? - Pomidory w sosie, przecier pomidorowy czy pomidory konserwowane w całości i bez skórki? - Grzyby w oliwie czy suszone? - Jaki jest najlepszy przepis na marmoladę poziomkową? - Jakie czereśnie konserwuje się w alkoholu? - Jak przygotować suszone pomidory? - Kiedy zbierać jeżyny, zanim będą pełne nasion? - A fasolkę szparagową, cukinię? - A morele, pigwy czy cytryny?