Zdrowie na twoim stole, część 2. Jak, kiedy, ile i co jeść? 204 receptury na zdrowie

Swietłana Iljina
Zdrowie na twoim stole, część 2. Jak, kiedy, ile i co jeść? 204 receptury na zdrowie
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Co jeść, jak, kiedy i ile, aby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najbardziej znanych specjalistów dietologii leczniczej – Swietłana Iwanowna Iljina. W serii książeczek „Zdrowie na twoim stole” znajdziesz zbiór diet, wskazówek i rekomendacji żywieniowych. Wybierz dla siebie te, które uznasz za najlepsze, i stosuj konsekwentnie, aby uzyskać pożądany efekt leczniczy. Ze względu na to, że każdy spożywany pokarm nieuchronnie trafia do żołądka, a następnie zatrzymuje się w nim, żeby ulec procesom trawiennym – najodpowiedniejszym i najlepszym sposobem leczenia dolegliwości żołądkowych jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania się. Niestety w dzisiejszych czasach mamy coraz większy dostęp do wielu rodzajów produktów, a na domiar złego odżywiamy się nieregularnie i jemy o wiele za dużo, niż tego potrzebujemy. To wszystko sprawia, że powstają zaburzenia w pracy żołądka ze strony nerwowo-krwionośnej oraz dysfunkcje pracy jego aparatu gruczołowo-wydzielniczego. Tak oto coraz częściej pojawia się w nieregularnych odstępach czasu nieprzyjemny metaliczny posmak na języku, następuje powrót treści pokarmowej do przełyku, który czasami jest na tyle silny, że powoduje nawet powrót żółci (objaw refluksyjny), stając się powodem wspomnianego metalicznego posmaku. Dość częste uskarżanie się na ciężar w żołądku, tzw. ucisk, możesz zaobserwować wtedy, gdy pokarm nie jest należycie strawiony. Osłabieniu ulega apetyt. Przyjmowanie pokarmu zmienia się w nieprzyjemny obowiązek, od którego człowiek stara się uwolnić, w efekcie czego pojawia się uczucie lęku. W takich sytuacjach rzeczą konieczną staje się wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania się: jednorazowa ilość spożywanego pokarmu powinna być minimalna. Warto przygotowywać posiłki nie tylko smacznie, ale zachowywać także prawidłowe zasady nakrycia do stołu: serwetka na stole, talerzyki, filiżanki do herbaty czy kawy. Zjadanie posiłku powinno odbywać się bez akompaniamentu telewizora czy radioodbiornika. Za wszelką cenę unikaj w trakcie jedzenia prowadzenia dyskusji na tematy polityczne czy ekonomiczne. Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm. Bądź świadomy tego, że wszystko to, co wymieniliśmy powyżej, jest jednym ze sposobów leczenia.
Data wydania: 2019
ISBN: 978-83-7649-171-4, 9788376491714
Wydawnictwo: Kos
Stron: 132
dodana przez: chudini0505

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
{}
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
{}

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Zdrowie na twoim stole, część 2. Jak, kiedy, ile i co jeść? 204 receptury na zdrowie aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
{}️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Zdrowie na twoim stole, część 2. Jak, kiedy, ile i co jeść? 204 receptury na zdrowie. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
{} Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl