Recenzje książki "Zimowy monarcha"

Dodaj swoją recenzję

Legenda ożywa

30.08.2011

Legendami Arturiańskimi interesuje się wielu ludzi. Niektórzy są nimi tak zafascynowani ,że latami poszukują Avalonu ,grobu Artura czy Świętego Graala. Wszystko co dotyczy tego legendarnego władcy jest owiane tajemnicą i jest przedmiotem sporu historyków. Bernard Cornwell przedstawia ,w pierwszym tomie trylogii arturiańskiej , własną historię o Art... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Zimowy monarcha

27.08.2011

"O królu Arturze, który nie był królem" Bernard Cornwell to angielski pisarz, autor thrillerów i powieści historycznych, mieszkający na stałe w USA. W jego dorobku znajdują się rozmaite tytuły, ale największą sławę przyniosły Cornwellowi "Trylogia Arturiańska" ("Zimowy monarcha", "Nieprzyjaciel Boga", "Excalibur") oraz osadzony w czasach wojen na... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Bernard Cornwell Zimowy Monarcha

25.08.2011

Dzieje krainy, którą zwiemy Lloegyrią, co oznacza Utracone Ziemie, krainy należącej niegdyś do nas, a teraz nazywanej przez naszych wrogów Anglią. Są to opowieści o Arturze, Walecznym Wodzu, Niedoszłym Królu, Nieprzyjacielu Boga i niech żyjący Chrystus i biskup Sansun mi wybaczą, najlepszym człowieku jakiego znałem. Jakże go opłakiwałem!”. Wyda... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Zimowy Monarcha - Bernard Cornwell

17.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

''Zimowy monarcha'' autorstwa Bernarda Cornwella jest powieścią historyczną, która opowiada o dzielnym królu Arturze, bohaterach walczących w obronie Brytanii. Historyczne wątki przeplatane są z fikcją, zaklęciami i wierzeniami pogan. Czytając tyle pozytywnych recenzji o tej trylogii, postanowiłam, że sama przeczytam i przekonam się czy jest ... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Bernard Cornwell - Cykl arturiański - Zimowy monarcha

4.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Legendy arturiańskie nigdy nie są za stare, by do nich nie powrócić... V i VI w. n.e to mroczne wieki w dziejach Brytanii. Sasi wciąż najeżdżają na wschodnie ziemie, grabiąc je, rabując, zabijając mężczyzn, gwałcąc kobiety i składając dzieci w ofierze bogom. Z zachodu natomiast zagrożeniem są Irlandczycy - naród gwałtowny, więc mimo zawartego poko... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Zimowy Monarcha

1.08.2011

Bernard Cornwell to świetny pisarz. Podziwiam jego kunszt. Byłam pod wielkim wrażeniem jego opowieści o wikingach. Zachwyciły mnie przygody Uthereda z Bebbanburga, o których opowiadały książki "Ostatnie Królestwo" i "Zwiastun Burzy". Autorowi sławę przyniosła "Trylogia Arturiańska", więc postanowiłam przeczytać jeszcze chociaż pierwszy tom tej sagi... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Uwaga! Zimowy monarcha wciąga

27.07.2011

Nigdy nie interesowałam się postacią króla Artura, nigdy nie było mi jakoś po drodze z nim… Owszem podobnie jak setki innych osób znałam legendę o Królu Arturze i okrągłym stole, nie umknęło mi także istnienie Excalibura, lecz nigdy nie starałam się zagłębić w tą legendę. „Zimowy monarcha” jest pierwszą książką Bernarda Cornwella jaką przeczytałam... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

O mrocznych komnatach Camelot pisane na nowo

14.07.2011

Czy myślicie, że Artur to mały, grzeczny chłopiec, którego wychował Merlin - znany czarodziej w okularach i spiczastym kapeluszu? Że pewnego dnia zobaczył w tłumie wielki głaz i sterczący z niego miecz, który cudem wyciągnął i wszyscy przepowiadali mu, że będzie królem Anglii, a gdy dorósł zasiadł na tronie w Camelot i rządził u boku Ginewry, a Bry... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl