Recenzje książki "Zimowy monarcha"

Dodaj swoją recenzję

Inne spojrzenie

13.07.2011

Ludzkość ma przynajmniej kilka historii, które lubi opowiadać sobie wciąż od nowa i nigdy jej się to nie nudzi. Należą do nich opowieści i legendy o królu Arturze i jego niezwykłych druhach. I choć dzieje jego życia pokazano już w kilkudziesięciu filmach, kilku serialach i kilkuset utworach literackich, wciąż powstają nowe, a ich popularność nie sł... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Trylogia, która otwiera drzwi do przeszłości

27.06.2011

Nie od dziś wiadomo, że książki historyczne nie należą do pozycji, które czyta się lekko. Dzieje chociażby średniowiecznych wojów niewątpliwie są interesujące i potrafią wciągnąć, przenosząc nas na krwiste pola walki, jednak mają w sobie pewnego rodzaju ciężkość, która sprawia, że trudno czytelnikowi zapomnieć o rzeczywistości, w której tkwi. K... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Opowieść o dzielnym Arturze, tchórzliwym Lancelocie i genialnym Cornwellu w roli głównej.

20.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znasz to jedyne w swoim rodzju uczucie, kiedy po całym dniu biegania, nerwów i stresu zasiadasz w swoim ulubionym fotelu, przykrywasz się kocem, w jedną rękę bierzesz kubek aromatycznej herbaty a w drugą ukochaną książkę i oddajesz się magicznym działaniom słów? Ten wyjątkowy czas, kiedy wszystko zależy od Ciebie i Twojej wyobraźni? Kiedy podróżóje... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Bernard Cornwell - Zimowy Monarcha

1.06.2011

"Zimowy Monarcha" Bernarda Cornwella to w równym stopniu pierwsza część Trylogii Arturiańskiej, jak i pierwsza powieść historyczna z jaką miałam okazję się spotkać. Do tej pory książki tego typu kojarzyły mi się jedynie z częstą nudą, strasznie długimi opisami oraz tekstami nie z tej epoki, czy "Zimowy Monarcha" to zmienił? Brytania, V ... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

@Pria@Pria {}

zimowy monarcha

1.05.2011

Chyba już wam kiedyś mówiłam ,że nie lubię powieści historycznych ,dzisiaj dopowiem jeszcze tylko ,że moje poglądy bardzo powoli zaczynają ulegać zmianom .Strasznie długo zwlekałam z zaczęciem czytania tej powieści ,później z kontynuowaniem owej czynności ,a na sam koniec już z napisaniem recenzji, przez co pewnie Instytut Erica już mruczy sobie po... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

Na fali serialowego Merlina

28.02.2011

Książka jest… chciałabym napisać, ze wciągająca od pierwszej strony. Mnie od pierwszej nie wciągnęła, musiałam przeczekać, parę kartek musiało upłynąć, żeby wrosła w mroźną Brytanię targaną zimnymi wiatrami i wewnętrznymi walkami. Wprawdzie chwile mi zajęło nim się wciągnęłam, ale już później byłam wściekła, że mieszkam tak blisko i musze już wysia... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

@kasiek@kasiek {}

Zimowy monarcha

19.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bernard Cornwell to angielski pisarz thrillerów i powieści historycznych. Trylogia Arturiańska, rozpoczynająca się od tomu "Zimowy monarcha" przyniosła mu rozgłos i sławę. Sama do końca nie wiem, co skłoniło mnie do przeczytania, bo zazwyczaj powieści historycznych unikam jak ognia. Cóż, może uznałam, że tym razem się przemogę. I nie była to zła de... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

@Mani@Mani {}

Zimowy monarcha

12.02.2011

To, co wydaje się oczywiste, przedstawione z innej perspektywy może nabrać zupełnie innego sensu. To, co znane i oklepane, nabiera piękniejszego kształtu, nie opływa w wychwalanki, nie przedstawia też suchych faktów. Wydawać się może, że temat czasów Artura i samego bohatera to temat wyczerpany, wielokrotnie oklepany, zadeptany i wysuszony do dna. ... {} Recenzja książki Zimowy monarcha

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl