„Jutro, Panie Boże, jest Boże Narodzenie. Nigdy nie kojarzyłem, że to są Twoje urodziny. [...] Teraz, kiedy już jesteśmy kumplami, co chcesz dostać ode mnie na urodziny”?
Eric - Emmanuel Schmitt
Święta Narodzenia Pańskiego, to jedne z najpiękniejszych świąt w roku, choć nie najważniejszych. W tradycji polskiej zapisały się jednak, jako te najbardziej wyczekiwane, najbardziej rodzinne, pełne miłości, wybaczenia i dobroci. Jesteśmy jednym z nielicznych już dziś krajów, w których Boże Narodzenie, jest tak bardzo pielęgnowane i obchodzone.
Co ciekawe, w polskich świętach nie chodzi o splendor i komercję, choć czasami nasze ozdoby i choinki są tak imponujące, że mamy wrażenie, iż znajdujemy się na jakimś jarmarku, ale przede wszystkim chodzi w nich właśnie o rodzinę i tradycję. W tych dniach wspólnie siadamy do stołu, dzielimy się opłatkiem, życząc sobie zdrowia i Błogosławieństwa Bożego nie tylko w tym czasie, ale także w nadchodzącym Nowym Roku. Tak naprawdę, to tylko my Polacy wiemy, co oznacza sianko pod obrusem, talerz dla niespodziewanego gościa, modlitwa, wspólne czytanie Biblii i kolędowanie, aż do północy, kiedy to większość z nas wychowywana w tradycji Kościoła Katolickiego, uda się na Pasterkę, wraz z całą rodziną, a może i przyjaciółmi. Nasze polskie Dzieci, jako jedyne na świecie wiedzą, co znaczy stwierdzenie, że dostaną pod choinkę kilo pomarańczy i czekoladę, oraz ile dla naszej tradycji znaczą polskie kolędy i pastorałki.
W tym roku, aby przybliżyć już po raz 2024 tradycję naszej narodowej Wigilii i Świąt Bożego Narodzeni, Wydawnictwo Cor Eorum, proponuje nam publikację Boże Narodzenie w pieśni i obrazie. My kochamy te magiczne święta, więc jak tylko zobaczyłam tę publikację, pomyślałam, że koniecznie muszę ją mieć w rękach. Myślałam, że to będzie książka o tradycji właśnie w pieśni i obrazie i w sumie to dostałam, ale w oryginalnej formie wspaniałych ilustracji Victor Paula Mohna XIX – wiecznego malarza i ilustratora, oraz zbioru starych polskich pastorałek i kolęd, które w książce ułożone są w sposób przybliżający Dzieciom tę niezwykłą historię przyjścia na świat Zbawiciela.
Pierwsza strona wita nas wdzięcznym fragmentem,Głos wdzięczny z nieba wschodzi, w którym to poznajemy zwiastowanie, tak ważne dla całej historii. Dalej tradycyjna polska kolęda Nie było miejsca dla Ciebie, ukazuje Dzieciom już ówczesną tragedię odrzucenia, przecudne O groto Betlejemska, przedstawia nam pierwszy dom Pana Jezusa… Na koniec wędrując przez kolejne teksty, żegna nas Do Rodziny Najświętszej, dając nadzieję na lepsze jutro.
Ty Boga masz, wśród siebie i Najświętszą z matek
I Męża spośród mężów najsprawiedliwszego,
A jednak nie odznacza Cię przepych, dostatek
Który, jest ideałem świata dzisiejszego.
Twarde, całkowicie ilustrowane strony, to wisienka na torcie w tej pozycji. Moim zdaniem, książka dla dzieci od 3 lat, a nawet młodszych na pewno będzie sprawiała radość podczas oglądania i czytania. Jest, to krótka forma przybliżenia początków historii zbawienia, bez dodatków w stylu Mikołaja, choinki, czy prezentów. Czysta historia biblijna, na której my Polacy opieramy tradycję tych świąt. Jeśli nie macie prezentu dla najmłodszych, a chcecie, aby poznały wszystko to, co w Narodzeniu Pańskim najważniejsze, koniecznie musicie tę książkę kupić. Wśród tandety i komercji dzisiejszych czasów, warto wracać do korzeni, polskości i Chrześcijaństwa.