„Czas pokuty” to druga po „nowe życie” część cyklu „Na obcej ziemi” napisanej przez Joannę Jax. Z twórczością autorki miałam już możliwość spotkać się kilkukrotnie i szczerze przyznaję, że jej styl do mnie przemawia. Niemal każda książka autorki, która trafi w moje ręce, rozkochuje mnie w sobie już od pierwszych stron. Tak też było w przypadku tego cyklu, bo pierwsza część pozostawiła mnie z wieloma pytaniami o dalsze lody bohaterów, którzy zyskali moją sympatię. Wiele zaskakujących zwrotów akcji, intrygujących pytań, które zostały ze mną w oczekiwaniu na kolejny tom książki.
„Czas pokuty” przybliża nam losy piątki bohaterów Nadii, Marty, Marcela, Andrzeja i Wissariona. Każde z nich po życiowych zawirowaniach, traumatycznych przeżyciach próbuje na nowo posklejać swoje życie. Niestety tego, co już się wydarzyło, nie da wymazać się z pamięci. Wspomnienia zostają w naszej głowie na zawsze, a wraz z nimi obawa, niepewność, niepokój o los własny i bliskich. Czy można normalnie dalej żyć, cieszyć się każdą chwilą, gdy w naszej pamięci wyryły się straszne przeżycia, których już nigdy nie zapomnimy, a wracać będą do nas niestety często.
Podjęte próby układania sobie na nowo życia, w nowym miejscu są trudne, ale bohaterowie nie chcą się poddawać. W końcu zawsze warto wierzyć, że wszystko się ułoży i może jeszcze być inaczej, lepiej. Marcel podejmuje pracę dla pułkownika Maksima Fiodorowa, gdyż wierzy, że uda mu się zarobić naprawdę duże pieniądze, które pozwolą mu na lepsze życie. Z kolei Wissiarion od pułkownika chce uciec jak najdalej. Dlatego też szuka możliwości, aby wraz ze swoją żoną Nadią i córeczką wyjechać na zachód. Andrzej staje przed dylematem, który łamie jego serce. Pokochał Niemkę, niemniej jednak miłość ślubował Emilii i jego sumienie nie pozwala jej teraz opuścić.
Każde z bohaterów liczyło, że nowy początek w stalinowskim Wrocławiu pozwoli im ponownie poczuć szczęście, spokój i będą mogli rozpocząć nowe życie bez strachu o własne życie, życie najbliższych i obawy o każdy kolejny dzień. Niestety wiele zwrotów akcji w ich życiu okazuje się ogromnym zaskoczeniem, którego się nie spodziewali. Muszą walczyć z własnymi słabościami, niejednokrotnie podejmować decyzje wbrew własnemu sumieniu. Losy wszystkich bohaterów powieści są bardzo skomplikowane i trudne dla nich samych. W tej trudnej sytuacji poznajemy również wewnętrzne rozterki bohaterów, które okazują się dla nich niezwykle istotne. Emocje i wzruszenia, które wywołują wewnętrzne przeżycia bohaterów, są bardzo silne i znacznie oddziałują na czytelnika.
Autorka w książce „Czas pokuty” utrzymała wspaniały poziom, do którego nas już przyzwyczaiła. Idealnie potrafi oddać klimat stalinowskich czasów, które towarzyszyły bohaterom powieści. Czytając, każde wydarzenie dotykające bohaterów książki przeżywałam wraz z nimi, co zdecydowanie jest zasługą stylu pisarskiego autorki. Szczerze muszę przyznać, że uwielbiam sięgać po książki z historią w tle. Niezależnie od tego, czy akcja to wyłącznie literacka fikcja, czy też została oparta na prawdziwych wydarzeniach. Sięgając po książki, z historią w tle Joanny Jax wiem, że się nie zawiodę. Autorka perfekcyjnie oddaje klimat tamtych czasów i tworzy wspaniałe historie, po które warto sięgnąć.
Zarówno „Czas pokuty”, jak i cała seria „Na obcej ziemi” zasługuje na uwagę czytelnika, dlatego bardzo serdecznie polecam.