143 przysmaki Siostry Anastazji recenzja

Gotuj z sercem!

Autor: @MarKo ·2 minuty
2012-09-28
Skomentuj
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!
Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości gotuje na co dzień dla krakowskich księży jezuitów (och, jak ja im zazdroszczę!). Przepisy siostry cieszą się ogromna popularnością. Dlaczego? Bo potrawy według jej receptur zawsze się udają! Książka „143 przysmaki Siostry Anastazji” jest już siódmą tego typu pozycją w dorobku popularnej kucharki. Poprzednie pozycje sprzedały się w łącznym nakładzie ponad 1 800 000 egzemplarzy, a tygodnik „Gość Niedzielny” uhonorował siostrę tytułem Pierwszej Kucharki Rzeczpospolitej.
Przepisy zamieszczone w „143 przepisach…” ułożone zostały według specjalnego klucza, którym jest kalendarz liturgiczny oraz zmienność pór roku. I tak na początku znajdują się przepisy na adwent, wigilię, Boże Narodzenie, a następnie na Wielki Post i Wielkanoc. Ostatni dział stanowią przepisy na wszelkie uroczystości rodzinne. Prawdziwą perełką są przepisy na typowe potrawy świąteczne, jak choćby uszka wigilijne, pierogi z kapustą i grzybami, chrzan z jakiem, baranka wielkanocnego, babki, mazurki itp. Niby wszystko takie oczywiste, a jednak pozwala zachować tradycję. A jak wiadomo, tradycja - rzecz święta! Oczywiście, książka pełna jest pomysłów na nowoczesne dania z przeróżnych składników. Jednak ci, którzy liczą na owoce morza mogą poczuć się rozczarowani, gdyż kuchnia siostry Anastazji jest typowo polska i swojska.
Układ wszystkich przepisów jest taki sam: na marginesie strony znajduje się lista składników, a obok sposób wykonania. Wszystkie dania opatrzone zostały pięknymi fotografiami, dlatego też z góry wiadomo jak powinna wyglądać potencjalna potrawa. Od razu ostrzegam wszystkich przed przeglądaniem książki z pustym żołądkiem!
Należy także odnotować, że na wstępie znajdują się dobre rady, bezcenne dla takich kulinarnych oferm jak ja, które ułatwiają życie kuchenne i są gwarancją kucharskich sukcesów. Trzeba pamiętać, że np. „mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy resztę składników.” Takie to proste, a jakie istotne! Następnie zamieszczone zostały tzw. przepisy podstawowe, z których korzysta się piekąc wszystkie późniejsze ciasta.
Sposób wydania publikacji również załguje na uwagę. Książka wydrukowana została na wysokiej jakości papierze kredowym, strony są szyte, a nie klejone, całość oprawiona została w twardą oprawę. Gwarantuje to trwałość książki, która przecież przez długie lata ma służyć w kuchni. Ponadto cała kolekcja na półce wygląda wręcz olśniewająco!
Krótko mówiąc, jest to idealna pozycja dla wszystkich miłośników sztuki kulinarnej. Pewne jest, że książka przypadnie do gustu paniom zaprawionym w kulinarnych bojach (jak moja mama), jak i osobom uczących się dopiero gotować (jak ja). Nie należy dyskryminować mężczyzn, bo to oni podobno są najlepszymi kucharzami. Teraz mają okazję w pyszny sposób udowodnić tą tezę!
W październiku podczas Krakowskich Targów Książki, na stoisku wydawnictwa WAM, będzie można spotkać się z genialną kucharką, zdobyć autograf i podpytać o kulinarne sekrety. Chociaż, jak mówi sama autorka, najważniejsze w każdej potrawie jest serce włożone w jej przygotowanie.
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
143 przysmaki Siostry Anastazji
143 przysmaki Siostry Anastazji
Anastazja Pustelnik
10/10
Seria: Kuchnia siostry Anastazji

Siostra Anastazja ma znakomite kulinarne pomysły na różne okazje – Adwent, Boże Narodzenie, Wielki Post, Wielkanoc, a nawet... zaręczyny! Cielęcina w kurkach, Pierożki ołpińskie, Kukutki makowe czy Je...

Komentarze
143 przysmaki Siostry Anastazji
143 przysmaki Siostry Anastazji
Anastazja Pustelnik
10/10
Seria: Kuchnia siostry Anastazji
Siostra Anastazja ma znakomite kulinarne pomysły na różne okazje – Adwent, Boże Narodzenie, Wielki Post, Wielkanoc, a nawet... zaręczyny! Cielęcina w kurkach, Pierożki ołpińskie, Kukutki makowe czy Je...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Chyba nigdy nie miałam i nie będę miała dość książek kucharskich. Bo w każdej jednej znajduję coś nowego, co koniecznie muszę wypróbować i zazwyczaj już bez tego dania nie mogę się obyć. Czasem są to ...

@MartaAnia @MartaAnia

Pozostałe recenzje @MarKo

Krwawy szlak
Na ratunek bratu!

Saba i Lugh są bliźniętami urodzonymi w dniu Zimowego Przesilenia. Na pierwszy rzut oka nie są do siebie zupełnie podobni. Łączy ich za to specjalna więź, rodzaj powinowa...

Recenzja książki Krwawy szlak
The Beatles. Jedyna autoryzowana biografia
Prosto z serca Beatlemanii!

Co nowego można powiedzieć o The Beatles? Pewnie nic. Ale oto na rynku pojawiła się publikacja absolutnie wyjątkowa, nowa i stara zarazem. Nowa, bo to pierwsze polskie wy...

Recenzja książki The Beatles. Jedyna autoryzowana biografia

Nowe recenzje

Fabryka szpiegów
Uwaga, wciąga!
@mariola1995.95:

“Nie znam się na polityce, ale żyję już na tym świecie dostatecznie długo, aby wiedzieć, że ludzie nieustannie rozprawi...

Recenzja książki Fabryka szpiegów
Zemsta na lokacie
Zemsta
@guzemilia2:

Macie jakieś serie, które bardzo chętnie kontynuuje cię pomimo tego, że tomy wychodzą raz na rok albo rzadziej? Moż...

Recenzja książki Zemsta na lokacie
Opowieści Baśniomistrza. Księga Koszmarów: Transylwania
Przeżyj swoją własną historię w świecie grozy
@pliszka.lit...:

Chcecie przenieść się do krainy grozy i horroru, gdzie to w Waszych rękach leży los historii? Lubicie opowieści o wilk...

Recenzja książki Opowieści Baśniomistrza. Księga Koszmarów: Transylwania
© 2007 - 2024 nakanapie.pl