Meksyk od kuchni recenzja

Historia do zjedzenia, czyli przez żołądek do wiedzy o Meksyku

Autor: @miguelrafael ·1 minuta
2023-04-07
Skomentuj
2 Polubienia
Historię można przedstawić jako nieustanny dialog/kontakt kultur, w którym wzajemnie się mieszają, asymilują, jedna próbuje zdominować drugą, walczą ze sobą, rodzą się, umierają i odradzają. Najlepiej prezentuje to kuchnia. Na określonych obszarach geograficznych kuchnia determinowana jest poprzez warunki naturalne. Cechy tej kuchni będą odpowiadały cechom środowiska naturalnego, które to kształtuje również ludność zamieszkującą. Wiadomo, że kuchnia zimnej północy będzie bazowała na łowiectwie i tłustym jedzeniu, a kuchnia nadmorska na darach morza. Pojawienie się novum w kuchni, czegoś, co niedostępne jest na danym terenie lub jakiejś nowej techniki nieznanej w tej kulturze świadczy o kontakcie kulturowym. W taki oto sposób poprowadzona została książki Susany Osorio-Mrożek.

Książka poprowadzona jest od samych początków cywilizacji Meksyku (Meksyku prekolumbijskiego/prehiszpańskiego) aż do czasów współczesnych. Gastronomia wysuwa się na pierwszy plan, a wydarzenia historyczne stanowią jedynie tło. Skutki każdego zdarzenia znajdują swoje odzwierciedlenie w potrawach. Nie jest to więc typowa książka ani historyczna, ani gastronomiczna. Jest to coś pomiędzy. W sposób przystępny przedstawia zawirowania meksykańskiej historii i tajemnice meksykańskiego gotowania.

Spora część książki poświęcona jest czasom prekolumbijskim, aby zbudować dobrą bazę dla dalszych rozważań, aby uchwycić to, co pierwotnie "meksykańskie" w kuchni tego regionu. Kolejne części książki poświęcone są kontaktom Meksyku z innymi kulturami - hiszpańską, francuską i angielską. Książka wzbogacona jest w wiele tekstów źródłowych: ikonografii pochodzących z kodeksów azteckich aż po przepisy pochodzące z przepiśników kucharzy Meksyku na przestrzeni dziejów. Autorka stworzyła bardzo porządną podbudowę merytoryczną. Bardzo wielką zaletą pozycji jest także słowniczek nazw z języka hiszpańskiego i nahuatl na końcu pozycji. Książka świetnie prezentuje jak wielką rolę odgrywa jedzenie w życiu - nie tylko w sensie biologicznym, ale przede wszystkim kulturowym i społecznym. Kuchnia, która z jednej strony jest pojemna, podatna na modyfikacje, transformacje i zmiany, a z drugiej strony silnie trzymająca się korzeni, rdzenia. Polecam wszystkim, którzy interesują się gastronomią. Wszystkim tym, którzy chcieliby w smakowity sposób zwiedzić Meksyk dawny i ten współczesny.




Moja ocena:

× 2 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Meksyk od kuchni
Meksyk od kuchni
Susana Osorio-Mrożek
8/10

Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj róż...

Komentarze
Meksyk od kuchni
Meksyk od kuchni
Susana Osorio-Mrożek
8/10
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj róż...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @miguelrafael

Czołgi. 100 lat historii
Dobre kompendium dla miłośników historii

Drodzy Czytelnicy! Do recenzji wybrałem książkę "Człogi. 100 lat historii" Richarda Ogorkiewicza - uznanego specjalisty w dziedzinie balistyki i broni pancernej. W ninie...

Recenzja książki Czołgi. 100 lat historii
Bóg, Honor, Seks, Ojczyzna
Wiara, polityka, stosunki międzyludzkie - kilka słów o BHSO.

Książkę pod tytułem Bóg, Honor, Seks, Ojczyzna wybrałem do recenzji z kilku powodów. Pierwszym z nich był intrygujący tytuł, w sposób bezpośredni nawiązujący i rozszerza...

Recenzja książki Bóg, Honor, Seks, Ojczyzna

Nowe recenzje

Rajski blef
"Rajski blef"
@tatiaszaale...:

“Dobra zabawa ma swoją cenę”. Trzecia część cyklu “Komisarz Hektor Cichy”. Hektor Cichy to człowiek, który wzbudza spr...

Recenzja książki Rajski blef
Latawiec
Latawiec
@ksiazka_w_k...:

„Latawiec” autorstwa Przemysława Kowalewskiego to czwarta część jednej z moich ulubionych serii kryminalnych, w której ...

Recenzja książki Latawiec
Trzy siostry. Burza
Nadeszła burza
@Radosna:

W życiu bohaterów dalej sporo się zmienia, ale powoli w tym wszystkim odnajdują swoją nową rutynę. Ponowne spotkanie z ...

Recenzja książki Trzy siostry. Burza
© 2007 - 2024 nakanapie.pl