"Jej ostatnie wakacje" C.L. Taylor
Wydawnictwo: Albatros
Gatunek: thriller
Ilość stron: 416
Rok wydania: 2022
Fabuła: Dwa lata temu siostra Fran, Jenna, wyjechała na małą wyspę w pobliżu Malty, na obóz dla osób z problemami psychicznymi, i zaginęła. Dwoje innych uczestników straciło życie w nieszczęśliwym wypadku, a organizator wyjazdu, charyzmatyczny mówca motywacyjny Tom Wade, trafił do więzienia jako człowiek pośrednio odpowiedzialny za ich śmierć. Po wakacjach, które przeistoczyły się w koszmar, pozostało jednak wiele pytań… Teraz okryty niesławą Lekarz Duszy wychodzi na wolność, a jego przedsiębiorcza i apodyktyczna żona Kate usiłuje za wszelką cenę pomóc mu wznowić działalność i odzyskać dawną renomę – oraz pieniądze. Tymczasem bliscy zaginionej Jenny nadal szukają odpowiedzi. Fran, zdeterminowana, by poznać prawdę, zapisuje się pod fałszywym nazwiskiem na pierwszy po dłuższej przerwie organizowany przez Lekarza Duszy wyjazd i staje oko w oko z mężczyzną, który jako jedyny może wiedzieć o losie jej siostry coś więcej. Tylko czy Fran, która szybko zwraca uwagę bezwzględnej Kate, uda się w ogóle przetrwać ten obóz? A może są na nim osoby, które wolą, żeby nikt nigdy nie odkrył, co tak naprawdę stało się z Jenną?
📖
Kolejna bardzo dobra powieść autorki. W mojej ocenie jedna z lepszych jej książek.
📖📖
"Jej ostatnie wakacje" to książka, która dosłownie mnie pochłonęła. Przeczytałam ją w dwa dni - wciągnęła mnie i sprawiła, że nie byłam w stanie się od niej oderwać. Książka pełna niespodzianek, tajemnic i ciekawych postaci.
📖📖📖
Bardzo ciekawa i wciągająca fabuła, nietuzinkowe postacie i mroczna, tajemnicza aura to niewątpliwe plusy tej książki. Autorka poprowadziła akcję dwutorowo - śledzimy wydarzenia z perspektywy trzech kobiet: Fran i Kate w teraźniejszości (narracja w trzeciej osobie) oraz okiem Jenny w przeszłości (narracja w trzeciej osobie). Jednocześnie poznajemy dwie ścieżki, które prowadzą nas w jeden wspólny punkt - przeszłość ma duży wpływ na teraźniejszość i nie znając jej, nie poznając równocześnie z wydarzeniami obecnymi ciężko byłoby nam się we wszystkim połapać. Sama akcja jest dość zakręcona dzięki tajemniczym postaciom. To właśnie one dodają smaczku powieści i w ogóle całą powieść utrzymują na bardzo wysokim poziomie. Dawno nie miałam do czynienia z tak tajemniczymi bohaterami. Jestem nimi zachwycona. Nie mogę wyrażać się zbyt dosadnie, bo zrobiłabym spojlery, ale postacie tej książki naprawdę mnie zachwyciły. Autorka stworzyła naprawdę dobre charaktery.
📖📖📖📖
Książka jest mocno zaskakująca. Od wciągającej akcji, poprzez zaskakujące zwroty akcji aż po nietuzinkowych i świetnych bohaterów. Tu nic i nikt nie jest tym czym się wydaje. Kilka razy dałam się wyprowadzić w pole a zakończenie było dla mnie zaskoczeniem. Jak dla mnie bardzo dobry thriller.
Podsumowując: kolejna świetna powieść autorki. Wciągnęłam się od początku, z przyjemnością dałam się porwać akcji no i te postacie... Ten element zaskoczenia przy ich tożsamościach... więcej nie mogę zdradzić ;) Bardzo dobra lektura, polecam!