Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
Ewa, Wanda, Danusia i Magda - cztery główne bohaterki powieści "Tak bardzo chce się żyć".
Cztery różne temperamenty, historie życia i miłości.
Cztery przyjaciółki, które są w stanie oddać za siebie życie i kochają się jak siostry.
A w tle jedna wyjątkowa podróż, która odmieni życie każdej z nich.
Powieść "Tak bardzo chce się żyć" wpadła w moje ręce dzięki Klubowi Recenzenta i pewnie gdyby nie te okoliczności mogłabym na tę pozycję nie trafić, a muszę przyznać po jej lekturze, że byłaby to dla mnie ogromna strata.
Książka przedstawia nam cztery kobiety mające 60 lat, którym wydaje się, że większość życia i dobrych chwil mają za sobą. Są przekonane, że od tego momentu są skazane na codzienną egzystencję i już nic ich nie zaskoczy. Kiedy Ewa na swoje urodziny dostaje w prezencie od córki wyjazd do Toskanii wraz z najbliższymi przyjaciółkami jeszcze nie wie jak ta podróż zmieni ich życie - WSZYSTKICH. Każda z kobiet wyniesie z tej podróży swoją lekcję życia, miłości, przywiązania i straty.
Ciężko jest powiedzieć coś o tej książce, żeby nie zdradzić zbyt wiele, dlatego ostrzegam, że mogą pojawić się tutaj drobne spojlery.
Powiem szczerze od siebie, że jako osoba mająca 27 lat - nie myślałam, że ta książka tak bardzo mnie zainteresuje, wciągnie, ale też nauczy.
Każda z kobiet nauczyła mnie czegoś innego, ale z każdą potrafiłam utożsamić się chociaż w jakimś stopniu.
Ewa - kobieta, która straciła męża Daniela dwa lata wcześniej, który był miłością jej życia nie wyobraża sobie innego mężczyzny w jej życiu.
Jednak kiedy na jej drodze - w dniu jej urodzin - staje tajemniczy Darek, który wydaje się sobowtórem Daniela.
Czy Ewa da mu szansę na znalezienie sobie miejsca w jej życiu?
Magda - samotna kobieta po rozwodzie, którą mąż zostawił z długami i wspólnie rozpoczętym biznesem.
Nagle przed wyjazdem do Włoch dowiaduje się, że Piotr nie żyje i zostawił jej spadek i tajemniczy list.
Czy da jej to szansę na nowy początek i spokój wewnętrzny?
Danusia - po utracie dziecka tkwi w nieszczęśliwym małżeństwie i staje się ofiarą przemocy fizycznej i psychicznej.
Wyjazd do Włoch ma oddzielić grubą kreską jej przeszłość od przyszłości.
Czy otworzy serce na szybkie zakochanie w przystojnym i bogatym Włochu? Czy odnajdzie w końcu należne jej szczęście?
Wanda - partnerka bogatego Heńka. Zakochani w sobie do szaleństwa. Wandzie brakuje jednak do pełni szczęścia ślubu z jej wieloletnim partnerem.
Czy kiedy przyjdzie do przewartościowania swojego życia dalej podtrzyma swoje zdanie, że niczego jej do szczęścia nie brakuje?
Co mogę powiedzieć jeszcze o tej historii?
Płynęłam na fali słów napisanych przez autorkę. Pani Grażyna operuje przyjemnym, pięknym językiem.
Jej sposób pisania jest lekki - nawet kiedy pisze o trudnych tematach. Każdy fragment książki czytałam z takim samym zainteresowaniem jak pierwsze strony.
Po prostu chłonęłam wszystkie zdania.
Każdy z bohaterów - czy główny czy drugoplanowy i epizodyczny - został tak samo świetnie stworzony i napisany.
Każda postać ma swój charakter i swoje cechy wyróżniające go z grupy ludzi.
Dodatkowo książka ta oferuje nam wiele przeżyć. Śmiech, płacz, smutek, euforię.
Całą paletę barwnych emocji.
Szczerze mogę polecić tę pozycję każdemu - bez względu na wiek, płeć i moment w jakim znajduje się w życiu.
Jestem pewna, że się nie zawiedziecie.