Pomidor. Przepisy na każdą porę roku recenzja

Pomidor

Autor: @mommy_and_books ·2 minuty
2024-08-06
Skomentuj
4 Polubienia
"[...] Miłość do pomidorów w najprostszej formie pojawiła się u mnie już w dzieciństwie. Było to uczucie szczere i od pierwszego wejrzenia (czy raczej wgryzienia się). [...]"

Czy kiedykolwiek zastanowiliście się nad tym, czy pomidor, to owoc, czy raczej warzywo? Jest to dość trudne i podchwytliwe pytanie. Dla mnie jest to warzywo, które uwielbiam. Zjadam je w prawie każdej postaci. Nie wiem dlaczego, ale nie lubię tylko samego z nich soku. Najlepiej smakują mi, jedzone prosto z krzaczka. W tym roku jakoś przegapiła sianie i niestety nie mam własnych. Często pomidory kupione z supermarketów, nie smakują jak pomidor. Też to zauważyliście? Ja kupuję je razem z gałązkami, wtedy mam pewność, że poczuje ten znakomity smak. Beata Śniechowska zabiera nas w świat pełny pomidorów. Poznacie jej historię miłości do tego warzywa. Dzięki niej powstał ten niezwykły poradnik pod tytuł "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku". Autorka dała nam ściągę, jak możemy czytać tę lekturę. Ja zaczęłam od samego początku, aż do końca. Nie pominęłam ani jednej strony. Doceniłam jej ciężką pracę. Jestem zachwycona pięknymi zdjęciami, które tutaj otrzymałam.
Cieszę się, że autorka opisała, które pomidory, do czego najlepiej się nadają. Będzie to dla mnie idealną ściągawką.
W tej książce znalazłam mnóstwo świetnych przepisów. Chętnie z nich skorzystam. Mam ogromną chrapkę na "Labneh z pomidorowym furikake", "Nie-hummus..." i "Tatar z pieczonych pomidorów". Brzmi pysznie, prawda?
Oprócz przepisów autorki otrzymałam tutaj ciekawe kulinarne propozycje jej gości oraz ich historie związane z pomidorami. Dla dobra autorki nie zdradzę wam ich personaliów.
Na niektórych stronach tej książki możecie przeczytać autorskie teksty Michała Rusinka. Bardzo oryginalny pomysł, a teksty wyśmienite.
Na uwagę zasługuje również okładka. Jest piękna, cudowna i apetyczna. Sztywna oprawa i zszywane kartki nadają tej książce dodatkowego charakteru.
Jak dla mnie "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" Beaty Śniechowskiej, jest idealną książką kucharską, która powinna znaleźć się w każdym domu. Wszystkie przepisy są bardzo dobrze opisane, co znacznie ułatwi ich przyrządzanie, a zdjęcia pokarzą, czy wszystko wyszło idealnie.
Jeżeli tak jak ja uwielbiacie pomidory, to nie powinniście przegapić tego tytułu.
Pamiętajcie! Warto jeść pomidory, ponieważ są bogate w między innymi: potas, błonnik, beta-karoten i witaminy: A, E i C.
Jeżeli nadal się wahacie, czy warto jeść pomidory, to poradnik Beaty Śniechowskiej was przekona.
Życzę wam dobrej zabawy z pomidorem. Smacznego!
Czy macie swoje ulubione odmiany pomidorów? Dla mnie najlepsze są malinowe i koktajlowe.

Ps.

Obiecuję, że moja książka będzie miała pozaginane rogi, zakreślone przepisy i pewnie umazana będzie sokiem z pomidorów.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2024-08-03
× 4 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Beata Śniechowska
9/10

Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a ...

Komentarze
Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Beata Śniechowska
9/10
Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Co jakiś czas zdarza mi się czytać książki z przepisami kulinarnymi. Tym razem miałam do czynienia z książką, której głównym bohaterem jest pomidor🍅. Czego się o nim dowiedziałam? Jakie pyszności moż...

@Bibliotekarka_Natalka @Bibliotekarka_Natalka

Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, g...

@Anna30 @Anna30

Pozostałe recenzje @mommy_and_books

Smugi
Smugi

" [...] Żeby nigdy pamięć o tym nie zniknęła, tak jak grzech nigdy nie zniknie z mojego sumienia. [...] " Jestem pod ogromnym wrażeniem najnowszej powieści Małgorza...

Recenzja książki Smugi
Światło Wschodu
Światło Wschodu

" [...] Cieszmy się teraźniejszością i tym co mamy, co jemy i pijemy... [...]" Prawdopodobnie książka "Światło wschodu" jest debiutem literackim Adama Hellera i Izabeli...

Recenzja książki Światło Wschodu

Nowe recenzje

Bliska sobie
Niby nic, a jednak
@phd.joanna:

Po pierwsze, w tej książce autorka jest zdecydowanie dojrzalsza w słowie niż w swojej poprzedniej Zaopiekowanej mamie. ...

Recenzja książki Bliska sobie
Morderstwo w Orient Expressie
Sprawiedliwość wymierzona po latach
@karolak.iwona1:

Uwielbiam klasyczne kryminały Agathy Christie. "Morderstwo w Orient Expressie" to kolejny przykład znakomitego, lekkieg...

Recenzja książki Morderstwo w Orient Expressie
Zeznanie
Czy ręka sprawiedliwości jest odpowiednio długa?
@malgosialegn:

Cóż, i tym razem, Grisham zabrał nas w odmęty wymiaru sprawiedliwości. Klimaty mroczne i niespokojne, skażone nieprawoś...

Recenzja książki Zeznanie