W przypadku recenzji książki takiej jak “Sinful” samo narzuca się pytanie - jaka różnica wieku jest w Waszym przekonaniu do zaakceptowania? Ale to już pewnie oklepane, więc ja spytam : czytając tak zmysłowe książki, wczuwacie się w opisywane sceny i snujecie własne, pikantne fantazje ?
Wbrew pozorom i sugestii jaką nasuwa moje pytanie, to nie jest po prostu erotyk. Tym razem otrzymaliśmy od Leny miks romansu z wątkiem age gap, romansu biurowego i pobudzającej fantazję erotyki. W tej książce występuje największa różnica wieku między głównymi bohaterami (ona 21 lat, on 45) z jaką miałam chyba do czynienia i przyznam, że się jej bałam, bo mam specyficzne podejście do tego wątku. Ale Kochani, autorce należą się ogromne gratulacje za to jak podeszła do tematu, jak subtelnie to wszystko opisała i nie było nawet jednego momentu, w którym poczułabym jakiś niesmak czy dyskomfort obserwując rozwój relacji Vincenta i Naomi.
No właśnie, Naomi - piękna, młoda, inteligentna i tak perfidnie niedoceniana, a nawet poniżana przez ojca. Kobieta ambitna, mająca nadzieję, że w końcu ojciec zauważy jej potencjał. Ale on widzi w niej tylko tę słabą płeć, nadającą się wyłącznie na jego marionetkę, taką która nie powinna mieć własnego zdania, powinna być uległa, potulna i posłuszna. Ile można znosić takie traktowanie ?
Victor to mężczyzna osiągający liczne sukcesy w biznesie, jeden z najbogatszych mężczyzn na świecie i wróg ojca Naomi. Dlaczego darzy go tak wielką niechęcią?
Przez niefortunny wypadek przyjaciółki, która pracuje jako dziewczyna do towarzystwa wpływowych mężczyzn, Naomi ją zastępuje i spędza wieczór z Victorem oraz jego wyjątkowymi przyjaciółmi (tych mężczyzn nie sposób nie polubić i nie mam nic przeciwko by Lena poświęciła nawet każdemu z nich osobną historię). Victor nie miał pojęcia, że ta fascynująca kobieta, jest aż tak młoda. Ich drogi miały się już więcej nie przeciąć ale los i Santo, mieli dla nich inny plan. Choć oboje czują do siebie ewidentny pociąg, chemia między nimi wręcz spływa ze stron tej książki, to nie tylko różnica wieku będzie przeszkodą. Czy podejmą się walki o wspólną przyszłość ?
Taki grubasek, a zarazem historia tak wybitnie wciągająca, że pobiłam swój rekord i przeczytałam ją w jeden dzień. Lena perfekcyjnie podeszła do tematu, czuć wątpliwości jakie targają przede wszystkim Victorem, bo nie przedstawiła go jako napaleńca w podeszłym wieku, który ochoczo korzysta z okazji do zaliczenia młodej kochanki. Nie, właśnie on na każdym kroku stara się zrobić wszystko by Naomi nie żałowała swojej decyzji, by nie zniszczyć jej reputacji, przyszłości i życia gdy stanie u boku mężczyzny 24 lat starszego. Bo pieniądze to nie wszystko i choć ich mu nie brakuje, to tu liczy się coś innego. On w przeciwieństwie do jej ojca nie tylko otacza ją troską i czułością, ale też docenia jej wnętrze i inteligencję.
Ale tajemnice, niedopowiedzenia potrafią wiele zniszczyć tak jak i pochopnie wyciagnięte wnioski. Tu to wszystko namiesza i postawi ich relację pod znakiem zapytania. Czy uda im się naprawić błędy i zrekompensować wyrządzone krzywdy ?
Prócz wątku różnicy wieku mamy wspomnianą przyjaźń Victora z trzema szalonymi mężczyznami, która nie raz Was rozbawi. Mamy irytującego ojca, który zdecydowanie nie zasługuje na miłość, szacunek, a jedynie na konkretną nauczkę. Mamy brata Naomi, który zaskoczy ale sami sprawdźcie czy pozytywnie. Ona też ma przyjaciółki i także z nimi robi się wesoło. Czyli emocji nie brakuje, zwrotów akcji i chwile niepewności również, a to wszystko doprawione zmysłowością, która nie dominuje, a dodaje smaku całości. Proporcje idealna tak jak sama książka.
Jestem pod wrażeniem i zdecydowanie polecam książkę. Jedna z najlepszych jakie wydała autorka, choć niezaprzeczalnie jeszcze żadna mnie nie rozczarowała.
Dziękuję serdecznie za egzemplarz do recenzji.